Massrörelse mot REVA för asyl växer fram

En ny massrörelse växer fram mot den rasistiska flyktingpolitiken och satsar på en landsomfattande protestdag den 6 juni. I Göteborg samlades på initiativ av Asylrörelsen 35 representanter från 17 organisationer för att sätta upp riktlinjer och sex arbetsgrupper tillsattes.

På mötet deltog Asylrörelsen, Iranska flyktingars riksorganisation – Bimarz, Asylcentrum, iranska flyktingars riksförbund, irakiska flyktingförbundet, Afghanska flyktingförbundet, iranska flyktingars förening, Misstro oss inte, Afghanska föreningen, Rättvisepartiet Socialisterna, Vänsterpartiet, Revolutionära fronten, Ung vänster, Ingen människa är illegal, Asylrätt 2014, Women Liberation, Panus.

Kampanjen kommer byggas upp med demonstrationer, debatter, stormöten och aktioner för att sätta protestdagen den 6 juni på dagordningen. Gårdagens möte samlade representanter men det planeras redan öppna stormöten för att bygga kampanjen. Även brandkårsutryckningar mot REVA planeras.

– REVA har provocerat fram en motreaktion, men är bara en av de frågor som rörelsen måste rikta kritik mot, även om vi lyckas stoppa REVA måste kampen för asylrätten fortsätta, öppnar Kristofer Lundberg mötet i Göteborg.

– Vi måste stå upp för asyl och solidaritet och resa flera krav som kampen mot REVA, mot tvångs- och massutvisningar, motförvaren, för gömdas rätt till vård och skola, rätten till jobb och bostad, säger Karim Nouri Iranska flyktingars riksorganisation.

– Vi måste samla en massrörelse, det kommer vara vårt antal som avgör, konstaterade Masoomeh Adelzadeh Afghanska föreningen.

Behman Azad från Iranska flyktingars riksförbund bjud in till demonstration den 20 april i Stockholm.

Karin Green aktiv i Ingen människa är Illegal berättade om deras kampanj Asylrätt 2014 och mötet uttalade att Asylrörelsen stödjer dess krav.

– Vi måste vända debatten. Rasisternas lögner om invandring måste besvaras av en ny massrörelse som sätter tonen för debatten, sa Tofigh Mohammadi Iranska flyktingars förening och efterlyste debatt med riksdagspartierna.

– Exilradiokanalerna är viktiga sätt att nå ut till flyktingar ochinvandrare, konstaterade Saman Hussien Abdulla från Irakiska flyktingförbundet och en mediagrupp tillsattes.

– En avgörande del i rörelsen är flyktingar. Det är viktigt att vi kämpar, säger Ramin från Misstro oss inte.

– Vi måste nu gå samman mot regeringens upptrappade attacker på asylsökande, konstaterade Mohammed Lakasi från Asylcentrum som dagarna innan organiserade demonstrationen mot REVA som samlade 800.

– Vi kommer delta i kampen för att lyfta problematiken för flyktingkvinnorna. Om du utsätts för brott, vem går du till om det är polisen du är rädd för?, frågar sig Shala Nouri Women Liberation som inte kunde delta på mötet men ansluter sig till kampen.

Mötet beslutade om att delta på och mobilisera till Asylrätt 2014 demonstration den 21 mars i Göteborg där Asylrörelsen även erbjudits talare.

I Boden hölls ett möte ikväll med 30 personer och i Stockholm har planerna kommit längst inför demonstrationerna men även i andra städer formerar sig nu asylaktivister. Nu stundar en ny växande flyktingrörelse.

Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s