Ilska och misstro mot Bovista

20130304-143621.jpgKampen för en upprustning av Bovistas lägenheter i Bergsjön fortsätter. I veckan uppmärksammade gratistidningen Nordost, som går ut till 42 000 hushåll, Rättvisepartiet Socialisternas möte från den 14 februari med ett två sidors uppslag.

 

Upprättandet av en arbetsgrupp med hyresgäster i samarbete med RS har nu fått både Hyresgästföreningen (HgF) och Bovistas vd att tvingas ta de boende och kampanjen på allvar. I artikeln intervjuas förutom hyresgästerna Soran Yamal och Dastan Ali även RS Göteborgs ordförande Stefan Berg och Hyresgästföreningens förhandlingschef Pedram Kouchakpour. Skillnaden mellan de båda var avslöjande. Stefan Berg som flera gånger i veckan besökt de boende och varit med in i lägenheter pekade på att problemen förblivit olösta trots Bovistas ständiga löften medan Pedram Kouchakpour menade att:

– Jag känner att det är svårt att driva på hårdare, när vi har en överenskommelse som hyresvärden har följt, och vi lyckats villkora pengar som måste gå till renoveringar i området.

Vad gäller påslaget med uppemot 384 kronor i månaden handlar det om en regelrätt höjning av standard, enligt Pedram Kouchakpour, i tidningen Nordost. När tidningen Nordost kom ut i lördags började telefonerna genast att ringa hos Rättvisepartiet Socialisterna då hyresgäster hörde av sig. De var besvikna på det svar som HgF presenterat i tidningen. Emma Öman ordförande i RS Kortedala-Bergsjön kommenterar det till Offensiv.

– Man kan ju fråga sig om de ens varit inne i lägenheterna? Man kan inte påstå att övermålat mögel är en standardhöjning. Visst finns det lägenheter som tack vare protesterna har fått verkliga renoveringar men det är långt ifrån alla.

Att både HgF och Bovista var inbjudna att delta på RS öppna möte men valde att inte ställa upp på en dialog med hyresgästerna har gett dem ett försämrat förtroende, men RS vill inte att de boendes ilska ska riktas mot HgF utan mot Bovista. HgF har fått hård kritik av de boende på grund av att man inte agerat tillräckligt kraftfullt.

– Vi får hoppas att de nu ser till att Bovista efterföljer de löften som de gav i tidningen Nordost, annars är vi beredda att göra det säger Emma Öman.

– När Kouchakpour säger att han tycker att Bovista visat en vilja att komma tillrätta med problemet tolkas det av de boende som ett försvar av bolaget. Även de påtvingade hyreshöjningarna som ryms inom det så kallade Badrumsprojektet får försvar eftersom det ”rör sig om en regelrätt standardhöjning”. Man behöver inte ställa sig själv frågan vad de som tvingas bo i mögliga och fuktskadade lägenheter tycker om det svaret. De boende har under åren fått löfte efter löfte men inte sett någon förändring, säger Stefan Berg.

Bovistas vd Samuel Boström säger till tidningen att ”20 miljoner kronor totalt ska satsas på Kosmos- och Zenitgatorna under 2013” och säger vidare att ”Vi har som målsättning att rusta upp hela området i Bergsjön”. Denna satsning har fram till nu varit helt okänd för de boende, och att man väljer att offentliggöra siffran nu när protesterna börjat ta uttryck visar trycket underifrån. De boende har tidigare fått löften från Bovista om att reparationer, renoveringar och olika åtgärder och är knappast övertygade.

Rättvisepartiet Socialisterna och de boende inom den nystartade kampanjen Bergsjön Reser Motstånd kommer inte låta Boström glömma löftet. Nu är det upp till bevis för Bovista att genomföra nödvändiga renoveringar. Bergsjön Reser Motstånds krav är att renoveringarna sker i dialog med de boende och att de värst skadade lägenheterna omgående ska renoveras. Man har redan genomfört flera dörrknackningar för att samla in namn till kampanjen.

På torsdag den 7 mars kommer Rättvisepartiet Socialisterna att finnas i området med tält för ett gårdsmöte där man får chansen att diskutera kampanjen med partiet, och skriva på namninsamlingen.

Amer Mohammed Ali

 

 

 

Tidningen Nordost

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s