Kamp mot REVA – första steget taget

Idag samlades 800 personer i Göteborg i en första demonstration mot Reva, med krav på att stoppa polisens trakasserier av flyktingar, och att stoppa deportationerna.

20130302-181509.jpg

Initiativet till demonstrationen togs av Asylcentrum och bakom mobiliseringen stod närmare tjugo organisationer, däribland Rättvisepartiet Socialisterna och Asylrörelsen.

– De som kan stoppa Reva är en rörelse av antirasister, anifascister och asýlaktivister. Regeringen pressas nu hårt oc inom regeringen börjar det spricka, sade Alexander Bengtsson från stiftelsen Expo.

20130302-181553.jpgHenry Ascher, barnläkare och verksam på Rosengrenska uppmanade polisen att inte lyda order:

– Alla har ett val, att välja bort att vara en del av förtryck borde vara ett lätt val. De nazistiska fängelsevakterna sa också att de bara lydde order, konstaterade Ascher.

Kristofer Lundberg Rättvisepartiet Socialisterna blev gång på gång avbruten av applåder.
– Tack vare protesterna mot REVA vill ingen försvara projektet. Inte regeringspartierna som beslutat om det, inte polisen som verkställer det. Detta visar hur viktigt det är med mobilisering mot rasism och för rätten till asyl.

20130303-130241.jpg

– Hur kommer det sig att de kritiker som rör sig i maktens korridorer inte sagt någonting om REVA under dess tid i Malmö då de avbrutit bröllop, tagit ungdomar efter träningen eller skolan vilket ökade utvisningarna med 25 procent. Då applåderades det av såväl rasister som regeringen. Idag tvekar de tack vare den framväxande rörelsen.

Jubel utbröt när Kristofer tog upp om den civil olydnadsaktion som under gårdagen stoppade polisens REVA-arbete i Stockholms tunnelbana.

För att ändra lagen måste man ibland bryta mot lagen och civil olydnad är en viktig del i såväl politisk opinionsbildning som direkt avgörande för att rädda flyktingar.

Stefan Berg

Asylrörelsen Göteborg kallar till möte den 6 mars kl 18.00 på Hammarhörnan i Hammarkullen, för att diskutera utformningen av en kampanj med sikte på riksomfattande protester den 6 juni. För mer information ring 0735-012137.

GP Västnytt

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s