”De har tagit bort folk under flera år”

20130227-003314.jpgAnnette Bromert är barnmorska och jobbar på Mölndals sjukhus. På avdelningen för förlossning och BB jobbar över 100 barnmorskor och undersköterskor. På Sahlgrenska Universitetsjukhuset (SU), som kliniken är en del av, förlöser man flest kvinnor årligen – 4 000 stycken.

– Situationen här är densamma som på Östra. De har tagit bort folk under flera år. Senast det tillsattes fler tjänster var 2006, och efter det har vi haft flera pensionsavgångar som inte tillsatts.

Annette berättar om en turbulent klinik med många förändringar.

– Vi är inne i en andra omorgansiation nu med ny verksamhetschef, Henrik Almgren, och samtidigt rekryterar man nya chefer. Tidigare var vi en väl fungerande enhet men detta har förändrats under Almgren.

– Arbetsmiljöverket har ju kritiserat organisationen och därför har Almgren genomfört vissa förändringar. Eftersom vi barnmorskor inte får ut våra raster ordentligt så tillsatte han ett nytt pass, med en tjänst som ska vara rastavlösare. Men det fungerar naturligtvis inte i praktiken. Förlossningar görs inte som vid ett löpande band, som arbetet på Volvo där Almgren är rekryterad från.

Henrik Almgrens arbete att korta vårdtiden får inte godkänt av Annette:

– Karln har ju ingen uppfattning om hur det ser ut där ute. Om man ska korta vårdtiderna ytterliggare för mor och barn så gäller det att det finns en plan för att följa upp och stödja föräldraparet. Barnavårdscentralerna har idag inte den kapaciteten. Amningsstatistiken är sjunkande sedan 2004 och det lär inte bli bättre när vårdtiderna kortas.

– Jag ska naturligtvis vara med i Vårdförbundets manifestation den 8 mars då även lönefrågor kommer att adresseras förutom vårdfrågorna!

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.