Solidaritet med hazarerna

Den senaste vågen av riktade mord mot hazarer har skapat demonstrationer och protester i hela världen. Men såväl morden som protesterna möts av omvärldens tystnad. Rättvisepartiet Socialisterna vill ge sitt bidrag för att bryta den tystnaden.

20130225_150044

Våldet och dess konsekvenser slår som vid alla väpnade konflikter framförallt mot kvinnorna, då många män har dödats eller emigrerat. Hazarer är en minoritet i Pakistan som förtrycks, jagas, torteras och mördas på grund av sin etnicitet och ursprung. Hazarer utgör mindre än 600 000 av landets befolkning på 180 miljoner.
25 000 hazarer beräknas ha flytt undan förföljelserna i Pakistan.

Riktade mord har normaliserats och varken vuxna eller barn går säkra. Hazarsamhället lever i  panik, misär och rädsla. 1 200 har dödats varav 200 i två attentat i januari och februari i år. Hazarer fruktar dagligen sina liv och rädslan breder ut sig. Minoritetsgruppen lever inte bara i rädsla för att bli mördade utan i fattigdom och misär under fruktansvärda förhållanden som ett resultat av förtrycket, men också av den allt sämre ekonomiska situationen i landet. Klassklyftorna i Pakistan är efter flera års ekonomisk nedgång djupare än någonsin. De hazarer som lyckats få ett arbete vågar inte gå till det. Även utbildade hazarer i Quetta har trängts ihop i ghettoliknande områden i staden – jurister, läkare och professorer med hazarbakgrund vågar inte lämna sina hem i rädsla att dödas efter upptrappnngen av det sekteristiska våldet.

Våldet och de riktade attackerna mot hazarminoriteten kan utan tvekan betecknas som ett folkmord.
Under 2013 har redan två uppmärksammade attacker skett i områden som befolkas av framförallt hazarer och många fruktar att terrorvågen kommer att fortsätta. De två attackerna har redan höjt dödssiffran till hälften av de 400 som dödades under 2012.

Myndigheterna besvarar morden i staden Quetta med passivitet och befolkningen lever i skräck.
Rapporter kommer ut där beväpnade grupper stoppat bussar tvingat av passagerarna och avrättat hazarer.

Det första av de två attentaten i år dödade 90 personer i två samordnade attentat i Quetta, som framförallt befolkas av hazarer. Ytterligare hundratals skadades i attentatet. Attacker har blivit vardagen i provinsen Baluchistans huvudstad. I februari kom nästa attentat på en grönsaksmarknad i Quetta. Attentatet kostade över 100 människoliv. Sunnimuslimska högerextremister i Lashkar-e-Jhangvi har tagit på sig flera av attentaten och tros ligga bakom de flesta av morden.

Men nu formerar sig också protester. Massdemonstrationer har rapporterats i bland annat Quetta, Karachi och Islamabad. Avancerade kampmetoder som vägblockader sprider sig. Befolkningen reser sig mot att myndigheterna inte tar skyddet av minoritetsgruppen på allvar. Även tidigare har morden orsakat massdemonstrationer och strejker – i oktober 2011 stängde flera strejker både affärer och industrier i Quetta.

Det är talande att gärningsmännen aldrig gripits eller åtalats under två årtionden då polis och militär besitter betydande resurser. Från borgerligt håll hörs röster med krav på att militären ska agera men att tillskriva den någon vilja att stoppa våldet bygger bara illusioner. Militära säkerhetstjänsten har en historisk koppling till högerextrema grupper. Lashkar-e-Jhangvi har sitt ursprung i grupper som deltagit i kampen mot Indien i Kashmir. Militären ser därför att dessa terrorister kan vara en allierad i framtida konflikter och vill därför inte hamna i en direkt konfrontation med dem. Militären vill inte klippa banden med en potentiell strategisk allierad.

Rättvisepartiet Socialisterna vill varna för alla illusioner i den korrupta polisen och militären i kampen för alla minoriteters rättigheter. Kampen måste riktas åt rätt håll, mot de politiker och regeringar som står bakom förtrycket och som tjänar på att det upprätthålls.

När förföljelsen av hazarer nu förvärras i Pakistan måste den internationella arbetar- och solidaritetsrörelsen agera och bryta tystnaden. Det är därför glädjande att över 100 hazarer samlades med ilska och avsky på kort varsel i Göteborg i en tre timmar lång demonstration på måndagseftermiddagen, samtidigt som protester har organiserats i Malmö och Stockholm. Efter dådet i februari har manifestationer genomförts i USA, Holland och Australien, men även inne i Pakistan och Afghanistan.

Kristofer Lundberg

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.