Med kvinnokampen i fokus

I torsdags organiserade RS ett kvinnokampsmöte med fokus på internationella kvinnodagen den 8 mars, mötets tema var ”Kvinnor i välfärdssektorn”.

Kvinnokampen är naturligtvis en central kampfråga alla dagar på året, inte minst med tanke på den våg av uppror och protester som behövs. Vi har under året och fjolåret kunnat bevittna och vara en del av, att kvinnor åter börjar resa sig både i Sverige och övriga världen.

Minela Mahmutovic

Mötets första talare, Minela Mahmutovic, inledde med att konstatera att än idag så är lönegapet mellan kvinnor och män så stort som 14,1% i skillnad – till fördel för männen. Hon pratade också om hur det idag skärs ner och privatiseras på offentlig sektor som aldrig förr, men att det är viktigt att poängtera att det inte är ett nytt fenomen som infördes under Alliansens styre utan redan under Socialdemokraternas tidiga 90-tal slog Göran Persson världsrekord i nedskärningar och tiotusentals jobb har försvunnit som vi aldrig fått tillbaka. Pengar som borde gå till höjda löner och bättre arbetsvillkor, går istället till aktieutdelning och ner i chefernas fickor.

– På grund av nedskärningar i den offentliga sektorn så ser vi också en tillbakagång, med arbetstillfällen som försvinner och hur det skärs ner på servicen där färre händer får göra mer. Detta bidrar till en högre grad av bland annat arbetsplatsolyckor och utbrändhet.

– Nu har barnmorskor gått ut i protester och kräver mer resurser, där de tvingas jobba i en miljö där de inte hinner gå på toaletten och får nöja sig om de kan få en lunchrast på sju minuter. Men även socialarbetare har det skriande behovet av mer resurser och känner att de inte kan hjälpa människor i samma utsträckning som de hade velat då det helt enkelt inte finns någon tid.

– I höstas gick sjuksköterskestudenter ut i 24 000-upproret och krävde höjda löner. Detta är högst viktiga frågor för facken som bör ställa sig i fronten tillsammans med de unga kvinnor som nu står längst fram i protesterna.

– De allt hårdare attackerna slår hårdast på de längst ner i pyramiden där kvinnor blir värst drabbade. Det finns en arbetsmiljö där det är mer okej att trakassera kvinnor.

Minela presenterade en siffra där var sjätte kvinna har blivit sexuellt trakasserad på sin arbetsplats. Hon avslutade med att koppla till årets tema i 8 marskommitténs demonstration, där RS ingår, som är ”kvinnors rätt till sina egna kroppar” som är av just ovan nämnda anledningar är högaktuell och så otroligt viktigt att belysa.

Kristofer Lundberg poängterade senare att kvällens möte måste vara en serie av möten och diskussionen måste hållas levande under hela året. Sex av åtta partier i riksdagen kallar sig för feminister, men trots detta så är det kvinnors löner och jobb där det skärs ner mest.

– Situationen för kvinnor trycks tillbaka och lönerna fortsätter att släpa efter. Idag är en kvinnas lön 82 procent av mannens lön, men skulle vi inkludera tim-, visstid- och deltidsanställningar så skulle vi hamna på 68 procent.

– Så Sverige som påstår sig vara världens mest jämställda land så kan vi inte se någon ökad jämlikhet och det säger mer om övriga världen än vad det säger om Sverige.

Kristofer berättade om hur vi kan se hur det skärs ner på vårdplatser, vilket gör att fler tvingas att vårda hemma, en syssla som oftast faller på kvinnorna.

– Hundratusentals jobb har försvunnit från offentlig sektor och det har slagit hårt på arbetarna, där de bränns ut av belastning men också i rädsla för att inte kunna räcka till.

– Tidigare har arbetare inte vågat höja sina röster men vi kan se hur detta nu också förändras genom protester som är små frön till förändring.

– På skolor finns i högre utsträckning inte längre några kuratorer eller skolsköterskor, förutom i ytterst sällsynta fall och det råder ett klimat av ökat hot och våld vilket ökar pressen för de anställda.

– Rättvisepartiet Socialisterna har länge setts som ”välfärdspartiet” och idag är vi ryggraden i nätverket Välfärd utan vinst.
Vi vill lyfta arbetarklassens röster och Kristofer avslutar med frågeställningen om hur vi nu kan få med oss de drabbade yrkesgrupperna på 8 mars och bygga en rörelse tillsammans med de anställda på arbetsplatserna.

Efter inledningarna väcktes diskussionerna till liv och Irma Mahmutovic tog upp skolkampen på Globala Gymnasiet i Stockholm, där 400 av 600 elever i oktober gick ut i strejk efter lärarnas svekavtal för att uppmärksamma lärarnas arbetssituation.

– Då eleverna också blir drabbade är det viktigt att förena kamperna och i skolkampen så kan Elevkampanjen bli en viktig del mot nedskärningarna. En enad grund blir en starkare röst.

Stefan Berg lyfte i diskussionen upp sjuksköterskornas 24 000-uppror som exempel på kollektiv kamp, hur upproret fått genomslagskraft genom mer organisering på arbetsplatserna.

– Gräsrotsinitiativ har förmågan att höja medvetenheten och då attackerna på välfärden bara har börjat så kommer initiativ som dessa att bli viktiga. Han betonade att 8 mars är en bra grund för oss att driva vår politik och ett steg är att återuppliva arbetsplatsbesöken för att organisera arbetarna att gå i vårt block.

Caroline Holmgren tog upp den antiabortrörelse som råder framförallt i internationellt och hur fler och fler makthavare försöker pressa tillbaka kvinnors rättigheter och om hur viktigt det är att de protester som blommat ut bemöts och sprids över hela världen.

Caroline Holmgren

– Vi kan inte låta män ta sig friheten att bestämma över kvinnors sexualitet eller kroppar och då temat för årets 8 marsfirande är ”kvinnors rätt över sina egna kroppar” så måste vi ta kampen på en nationell men också internationell nivå.

Mobiliseringen till demonstrationen den 8 mars började i mötessalen och nästa steg är arbetsplats- och skolbesök för att bygga grunden för en enad kamp mot sexismen och den patriarkala könsmaktsordningen och för att krossa hela det kapitalistiska systemet.
Rättvisepartiet Socialisterna kommer ha två block i demonstrationen ett block med fokus på Välfärd utan vinst och ett ungdomsblock med Vägra Kallas Hora kampanjen.

RS Göteborgs Kvinnoutskott

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.