Ilska och kampglöd på RS-möte mot Bovista

I torsdags samlades 75 personer i Bergsjön på RS Kortedala-Bergsjöns öppna möte under rubriken ”Nu är det nog – Upprustning på våra villkor”.

IMG_9661

Rättvisepartiet Socialisterna bjöd in hyresgäster som bor i riskkapitalbolaget Bovistas lägenheter på Atmosfärs-, Kosmos-, och Zenitgatan som ett resultat av att flera boende kontaktat partiet och bett om hjälp. RS har sedan april uppmärksammat den fruktansvärda situationen för boende i Bovistas lägenheter.

Mötets diskussion handlade om boendesituationen i området och hölls på Backegårdsskolan. RS bjöd även in Hyresgästföreningen och Bovista vilka inte dök upp.

Stefan Berg från Rättvisepartiet Socialisterna öppnade mötet med att berätta om vad RS har gjort i området. Våren 2012 hade vi vår första utdelning av flygblad i området med RS program för upprustning av miljonprogrammet och information om bakgrunden till hur Bovista tog över bostäderna efter privatisering av de kommunala bostäderna.

Rättvisepartiet Socialisterna har sedan dess försökt att sätta press på Bovista. Efter första massutdelningen av våra flygblad kontaktades vi av flera boende, kort därefter även av Bovista som lovade att nu skulle de börja renovera, att man lanserade det så kallade badrumsprojektet. Men Bovistas ”badrumsprojekt” handlar om en manöver för att slippa protester och renoveringen handlar om att måla över svartmögel och låta de boende själva få betala för det.  I december kontaktade boenden återigen RS och bad om stöd och ny information delades ut om att vi protesterna behövde fortsätta. Fler boenden kontaktade partiet och och efter flera samtal beslutades om att kalla till ett möte för att tillsammans med de boende planera fortsatt arbete för upprustning av Bovistas lägenheter.

Många arga och förbannade hyresgäster vittnade om mögelskador, trasiga toaletter, trasiga spisar, vattenläckor, svartmögel, dålig uppmärming, trasiga kylskåp och trasiga fläktar. Flera vittnade om tvättstugor som ej fungerar. Dålig ventilation i samband med mögel har lett till en så allvarlig situation att många hyresgäster och deras barn fått allvariga hälsoproblem.

Hyresgäster vittnade på mötet om att de fått vänta i över ett år på åtgärder och en del har inte ens fått något svar från Bovista. De som fått problemen ”åtgärdade” har Bovista löst mögelskadorna genom att måla över möglet och sagt att det räcker. Många av hyresgästerna på mötet har barn och är rädda för barnens hälsa. De berättade vidare att Bovista kräver betalning för åtgärder, trots att hyresgäster inte ska betala för att bolaget håller normal standard, det ska enligt lag ingå i hyran.

Så vad gör Hyresgästföreningen? Inget säger hyresgästerna. Lokalt har den lokala föreningen ingen fungerande ledning som kan styra det hela.

– De klarar ju inte ens av att organisera fungerade möten, sade en mötesdeltagande.

Vissa hyresgäster har inte godkänt den så kallade badrumsrenovering men fått det utan någon information och ska nu få betala för det.

Denny Jovanovic, medlem i RS och uppvuxen i Bergsjön berättade hur han och hans mamma själva bott i området men flyttat på grund av de usla boendeförhållandena. Denny poängterade att de boende måste vara enade och tillsammans gå ihop för att ställa krav och sätta press på Bovista.

– Det är ni som kan förändra er situation om ni gör det tillsammans, sa Denny.

Rättvisepartiet Socialisternas förslag på att bilda en arbetsgrupp av de boende fick gehör. Arbetsgruppen ska ta fram ett protestbrev till Bovista och att få in namnunderskrifter från boende med krav på renoveringar på de boendes villkor. Man ska även dokumentera lägenheterna och vidarebefodra till Hyresgästföreningen och kommunen och kommer kräva tvångsförvaltning om inget händer. Det gav bra respons och det fanns boende som är villiga att organisera sig för upprustning.

Stefan Berg informerade att partiet kommer hjälpa till med sina resurser, men att de boende själva också måste gå samman till en enad kamp.

Bovista erbjuder inget värdigt boende. Alla har rätt till ett bra boende där man kan känna sig trygg och inte riskerar att bli sjuk. De boende har nu fått nog och sätter ner foten och kräver sin rätt. Bovista prioriterar inte området av den anledningen att de bara är ute efter att pumpa det på pengar och vinst, de prioriterar det inte för att det ligger i förorten. Det handlar om ett människoförakt, ett förortsförakt. Hade det var i ett område i centrala delar med en annan grupp av människor boende där hade det var helt annorlunda, det hade inte fått hända i Hovås eller Örgryte. Det  handlar om klass.

När möte avslutades var det många som skrev ned sina namn och telefonnummer för att få vidare information från arbetsgruppen. De boende har visat att de är villiga att organisera sig och ta kampen mot Bovista och deras utnyttjande av hyresgästerna.

RS kräver att Bovista nu lyssnar på de boende i området och åtgärdar det som behövs. RS är redo att med de boende ta kampen och föra frågan upp till hyresnämnden och till kommunens politiker om inte Bovista agerar och ser till att de boende i området får ett bra och värdigt boende.

Emma Öman

Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för att

  •    Tvångsförvalta bostäderna
  •    Kommunalisera bostadsbolagen under hyresgästernas demokratiska kontroll
  •    Förstatliga byggbolagen och bankerna
  •    Renovera och klimatanpassa bostäderna – bostad åt alla
  •    Sänk hyrorna – bygg billiga hyresrätter
  •    För en kämpande Hyresgästförening

Bilder från mötet (foto Elias Theodorsson)

IMG_9667

IMG_9672

Amer Mohammed Ali, RS

IMG_9677

Stefan Berg, RS

IMG_9717

Denny Jovanovic, RS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.