”Vi tänkte stänga ned ambassaden”

Den 8 februari demonstrerade den iranska flyktinggruppen Misstro Oss Inte utanför den iranska ambassaden, där uppemot 80 personer deltog. Naser Karimi och Jemis Oudatoulaki Targarvar, nya medlemmar i Rättvisepartiet Socialisterna, och RS-medlemmen Iman Jalili var bland dem som organiserade protesten.

demo

Varför protesterade ni?naser

– Det är nu 34 år sedan ayatollorna kom till makten, berättar Naser, och vi protesterade där mot den iranska diktaturen. Vi tänkte stänga ned ambassaden, den representerar en diktatur som hänger människor varje dag.

– Iranska rJemisegimen har förstört mångas liv och vi som flytt borde kämpa för de som fortfarande tvingas  leva under diktaturen. Ambassaden driver också spionage på dem som flytt och är aktiva i andra länder, fortsatte Jemis.

iman

– Vi är helt emot den iranska regimens ambassad, den fungerar ju som en terrorcentral, berättar Iman, och det är viktigtatt vi visar andra här i Sverige vad vi flytt från och kämpar emot.

Hur ser läget ut i Iran?

– Iran befinner sig i en politisk kris. Även bland makthavarna emellan, börjar Naser. De internationella protesterna har satt press på makteliten, men det har inte stoppat avrättningarna, och ayatollornas styre under 34 år har inneburit att 10 miljoner iranier är på flykt i olika delar av världen. Regimen avrättar politiskt aktiva under förevändningen att det är kriminella som ska avrättas.

– Men det finns ett motstånd, berättar Jemis, det finns arbetarkrafter som kämpar för sina villkor och löner. Det finns arbetare som inte fått någon lön på ett halvår då dessa har strejkat för bättre arbetsvillkor och dessa har vid flera tillfällen gått i ut protester på gatorna trots att regimen försöker slå ned hårt på dem som protesterar.

– En annan effekt av protesterna och splittringen bland makthavarna är den ekonomiska krisen, avslutar Iman. Krisen har ökat klassklyftorna så pass att det i princip finn två grupper, de jätterika och de som bokstavligt talat inte har något att äta. Förtvivlan och kriminaliteten har ökat på grund av det, och det viktiga att vi ser fler olika protester bryta ut. Möjligheten att störta diktaturen närmar sig, men vi behöver rätt verktyg, och det här är en fråga som rör hela regionen i Mellanöstern. Regimen är inblandad i krig i Irak och Syrien för att utöka sitt inflytande.

Amer Mohammed Ali

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.