Fem manifestationer i Göteborg mot SD

I Göteborg organiserade Rättvisepartiet Socialisterna fem olika manifestationer i bitande kyla i olika stadsdelar som en del i en landsomfattande protestdag. Över 100 Offensiv såldes och flera hundra av lokala Offensiv Göteborg delades ut.

20130209_125547_2(1)

I Angered samlades Rättvisepartiet Socialisterna framför banderollen ”You can´t have capitalism without racism”.

– Rasistiska SD bildades för 25 år sedan av nazister. Idag försöker de putsa fasaden, men genom att själva uppmärksamma sitt jubileum avslöjar de sig själva. Organisationens historia är fylld av rasistiskt våld, kriminalitet och även politiska mord, sa Johannes Lundberg.

IMG_0716

– Rasisterna i SD har kunnat segla fram som ett resultat av högerpolitikens härjningar. Regeringens attack på a-kassa och sjukförsäkringar, ständiga nedskärningar och ökande arbetslöshet öppnade upp för rasisternas inträde, sa Kristofer Lundberg.IMG_4420

På Backaplan delades flygblad ut och Offensiv såldes till förbipasserande samtidigt som intressanta diskussioner ägde rum då ett flertal människor kom fram för att tala om hur de har blivit utsatta för rasism och bevittnat den fruktansvärda nazismens ökning över Europa.

2013-02-09 12.22.10

Caroline Holmgren och Minela Mahmutovic från RS talade och de belyste Sverigedemokraternas nazistiska historia, vilken rasistisk och arbetarfientlig politik de för idag samt att det idag är dags att väcka liv i den antirasistiska rörelsen.

bild 2

I Frölunda samlades RS ovanför spårvagnshållplatsen, och direkt när banderollen ”Kamp mot rasism & högerpolitik” hängdes upp dök intresserade upp. Två ungdomar kom fram och hjälpte till att sprida antirasistiskt material från Rättvisepartiet Socialisterna.

20130209_124541

Amer Mohammed Ali och Irma Mahmutovic talade. Amer lyfte vikten av en enad kamp mot högerns attacker och drog exempel på hur Sverigedemokraternas rasistiska högerpolitik inte är ett alternativ för låginkomsttagare och arbetare. Irma poängterade hur de etablerade partiernas högerpolitik banar vägen för rasismen och behovet för en gräsrotsrörelse mot rasismen.

20130209_124946

Medlemmar i Kortedalas partiförening samlades på Kortedala torg. Emma Öman, partiföreningens ordförande, talade om Sverigedemokraternas utveckling från Bevara Sverige Svenskt till ett rasistiskt högerparti.

20130209_120753

– SD:s 25-åriga historia bjuder på många tydliga exempel på vilket parti de är. Men SD:s högerpolitik och stöd till nedskärningar och attacker på fackliga rättigheter är det viktigaste att dra fram i ljuset.

På Stigbergstorget stannade många stannade upp och lyssnade på de tal som hölls, många skrev på protestlistorna mot SD-rasismen och flertalet flygblad och Offensiv Göteborg delades ut till förbipasserande.

Bland talarna fanns Joel Eriksson:

– Kampen mot SD och rasismen behöver föras på alla fronter. Högerpolitiken underblåser rasismen i samhället, och SD använder de ekonomiska och sociala kriserna för att attackera invandrare och lägga skulden på dem, när de i själva verket också genomdriver nedskärningar och försämringar. Hotet från rasistiska partier som SD måste tas på allvar. Vi sa det under 80-talet, under 90-talet, under 2000-talet och vi säger det även idag: vänd dem aldrig ryggen!

 

20130209_131621

 

Även Robert Bielecki talade:

– SD är samma rasistiska högerparti idag som de var när de bildades ur den våldsamma rörelsen Bevara Sverige Svenskt för 25 år sedan. Det finns ett stort behov av en kämpande anti-rasistisk rörelse, vi ser i t.ex Danmark vad som skett i avsaknaden av en sådan rörelse med rasistiska lagar som följd. Rasismen splittrar den kamp som behövs underifrån och högerpolitikens orättvisor ger rasisterna en grogrund. Därför måste vi bemöta och kämpa mot rasismen varän den dyker upp!

 

20130209_124359

 

 

Vi måste enas i kampen mot vår gemensamma fiende som skapar splittringar mellan olika grupper i samhället för allas vinnings skull eftersom bristen på en kämpande antirasistisk rörelse spelar högern helt i händerna.

RS Göteborg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.