Protesterna mot Bovista måste tas vidare

Mitra Shirai har bott på Kosmosgatan sedan 1997, först hos det allmännyttiga bostadsbolaget Poseidon, och nu den privata förvaltaren Bovista. ”Vi behandlas inte som människor här ute, bara för att vi bor i Bergsjön och är fattiga”, säger hon när hon kontaktar Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna.

Mitra Shirai

– Förut var det bättre när man ringde och felanmälde något. Då kom de i alla fall och tittade. Nu har lamporna i mitt halltak inte fungerat på två veckor. När jag ringde Bovista skämtade jag och frågade om hur många år de ska komma och ordna det, skrattar Mitra.

I hennes lägenhet läcker kranarna i badrum och kök. Dörrhandtag sitter löst, köksskåp är skadade och fönstret i ett av sovrummen går knappt att öppna.

Trasig skåpsdörr

– Hade jag bott inne i stan skulle de kommit på en timme. Vi betalar lika mycket för vårt boende här ute, men vi möts av en helt annan attityd. För några år sedan blev jag sen med två hyror och jag blev hotad med vräkning. Jag fick låna pengar och det är löst, men varför gäller inte samma regler för hyresvärden som för oss? Vi betalar för att bo här men de får strunta i våra behov utan att riskera straff. De utnyttjar att många är fattiga här och att många inte kan bra svenska.

Under samtalet knackar Mitra på hos sin granne, Abbas Dadgar, som har bott i samma lägenhet i 23 år. Han flyttade in när Poseidon ägde lägenheterna och håller med om att lägenheterna sköttes bättre när de var kommunalt ägda. Nu har Abbas vattenskadade väggar och tak, och vattenkranen i köket har rostat så att den nästan lossnar.

Fuktskador

Mängder av boende och familjer i Bovistas lägenheter ute i Bergsjön har hört av sig till Rättvisepartiet Socialisterna de senaste veckorna, och viljan att göra något är stor.

En av hyresgästerna som kontaktat RS berättar att hon blivit hotad med anmälan till Hyresnämnden för att hon inte godkänner att Bovista vill höja hyran efter att de genomfört nödvändiga renoveringar av hennes badrum – trots att just sådana renoveringar inte ska bekostas av hyresgästerna själva. Det handlar om rätten till ett värdigt boende.

Rättvisepartiet Socialisterna föreslår därför att man nu måste gå på offensiven. Att kalla till ett gemensamt stormöte för de boende, dit vi bjuder in representanter från både Hyresgästföreningen och Bovista. Detta är något som fått stort stöd bland de boende. Behovet av att agera är nu stort när Bovista från att gått från löften om renoveringar till hot om hyreshöjningar.

Stefan Berg

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:

  • Tvångsförvalta bostäderna
  • Kommunalisera bostadsbolagen under hyresgästernas demokratiska kontroll
  •  Förstatliga byggbolagen och bankerna
  •  Renovera och klimatanpassa bostäderna – bostad åt alla
  •  Sänk hyrorna – bygg billiga hyresrätter
  •  För en kämpande Hyresgästförening
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s