Stor protest mot trängselskatten

Uppemot tusen personer manifesterade mot trängselavgiften i Göteborg under lördagen. Demonstrationen kallas för ett folkinitiativ och krävde bland annat folkomröstning om ”trängselskatten”.

20130202_121459

Sedan betalstationerna satts igång i början av januari 2013 har irritationen bland göteborgarna spridit sig. Även fall av vandalisering har rapporterats av betalstationer. Initiativtagaren till dagens manifestation, Maria Berjaoui, fick applåder då hon sa att ” Detta folkinitiativ måste tas på allvar. Demokratin sätts nu på prov”.

Uppslutningen visar på det breda motstånd som finns mot denna straffavgift. Avgiften slår hårdast mot låginkomsttagare samtidigt som höginkomsttagarna framförallt är glada att biltrafiken åtminstånde till en början faktiskt minskat. De har råd att betala, men för den ensamstående småbarnsföräldern som arbetar och bor på vardera sida av stan slår avgiften hårt i plånboken.

Rättvisepartiet Socialisterna har hela tiden pekat på att missnöjet mot trängselskatten måste ta sig organiserad form och komma ut på gatorna om man ska kunna skapa förändring. Partiet har själva organiserat två uppmärksammade manifestationer utanför kommunfullmäktige under 2012. För att protesterna ska segra krävs det dock såväl fler som kraftfullare protester riktade mot det politiska etablissemanget. Att bara resa krav på en folkomröstning skapar illusioner om att ett nej i en folkomröstning skulle stoppa straffavgiften och så är inte fallet. Det är fortfarande kommunfullmäktige som har frågan i sin hand.

Samtidigt är det viktigt att rörelsen också reser krav på alternativ för att faktiskt minska trafiken som ur en miljöhänsyn måste minska. RS menar att det bästa sättet att minska bilisen är utbygd och gratis kollektivtrafik. En paroll som fick brett stöd under dagens manifestation.

RS Göteborg

Rättvisepartet Socialisterna kräver:

  • Nej till trängselavgiften – Skrota beslutet om trängselskatt!
  • Ja till miljösatsningar, elbilar, utbyggd och gratis kollektivtrafik
  • Statlig finansiering av nödvändiga infrastrukturåtgärder

GP GP2 GP3

S fortsatt pressade om trängselskatten

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.