Kampen fortsätter efter lyckad manifestation mot våldtäkter

Efter att en kvinna våldtogs i Angered på vägen från spårvagnsstationen i lördags natt anordnade Rättvisepartiet Socialisterna och kampanjen Vägra Kallas Hora idag en protest för att tillsammans sätta ned foten mot det sexuella våldet. Ett 30-tal deltog på demonstrationen där ett flertal talade.

Image

Minela Mahmutovic, från RS och kampanjen Vägra Kallas Hora, var den första talaren och tog upp hur kvinnoförtrycket är ett symptom på det rådande kapitalistiska systemet. Hon tog även upp frågan om nedskärningar på offentlig verksamhet och hur kvinnor är de som drabbas hårdast.
– De enorma nedskärningar på offentlig sektor drabbar kvinnor hårdast då en majoritet av de arbetande där är kvinnor. I samband med den allt mer ojämställda lönen och objektifieringen av kvinnors kroppar i reklam och övrig media är det ingen tillfällighet att våldtäktsfall ökar.
Minela talade även om den kvinnokamp som växer sig större i världen idag vilket visas i bland annat de senaste protesterna mot våldtäkter i Indien och de kvinnor som är med i kampen i den fortsatta revolutionen i Egypten och Tunisien. Denna växande rörelse måste vi också se i Sverige.

Amer Mohammed Ali (RS) tog i sitt tal upp hur det under en vecka i juli i fjol var 16 anmälningar om våldtäkt i Göteborg. Att dessa händelser sker som bakgrund av ett brutaliserat samhälle, med ett ökat våld som följd, ofta riktat mot kvinnor. Detta måste också ses som ett resultat av det patriarkala samhället, där kvinnan enligt normerna fortfarande står underordnad mannen. Amer tog även upp om rättsväsendets orättvisa behandling av kvinnor i våldtäktsfall vilket visas i att det är få av fallen som leder till åtal.

Image

Andra som talade var Emma Öman och Irma Mahmutovic som båda talade om situationen för kvinnor idag och att vi nu måste slå tillbaka.

Under demonstrationen upplystes det om vilket stort behov det finns av en ny feministisk kvinnorörelse. Aktiva i Vägra Kallas Hora-kampanjen satsar nu på att bygga kampanjen i gymnasieskolor i Göteborg vilket kan bli starten på en stor ungdomsrörelse mot sexismen.

Image

Klara Heydar

Rättvisepartiet Socialisterna kräver:
– Den elevvårdande personalen tillbaka till skolan. Undervisning mot kvinnoförtryck och sexuella trakasserier i skolan, hemmet, jobbet och fritiden.
– Lika lön för lika arbete. Motarbeta den könsuppdelade arbetsmarknaden. Rätt till heltid för alla som vill.
– Massiv upprustning av vård, skola och omsorg efter brukarnas behov och inflytande.
– Kamp mot sexuellt våld och sexuella trakasserier. Rätt till självförsvarsutbildning. Ökat stöd till kvinnojourer och skydd för kvinnor som misshandlas och förföljs.
– Gemensam masskamp mot alla former av kvinnoförtryck.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s