Dags att slå tillbaka – stoppa våldtäkterna!

På lördagskvällen den 26 januari blev en kvinna utsatt för överfallsvåldtäkt utanför spårvagnshållplatsen i Angered, Göteborg. Det här är ett av många fall. Behovet av en ny stor kvinnorörelse är mer aktuellt än på länge.

Göteborgs Posten rapporterade förra året att hela 16 våldtäkter skedde under en vecka i Göteborg i juli månad. Antal våldtäktsfall och sexuella trakasserier ökar och det har inte gått en dag den senaste tiden utan att media rapporterar om de hot, trakasserier och förföljelse många kvinnor lever med idag. Detta har lett till ökade antal protester mot sexismen, vilket vi kunde se i återuppstartandet av kampanjen Vägra Kallas Hora efter demonstrationen mot sexuella trakasserier av Rättvisepartiet Socialisterna i Göteborg den 20 december men även den kommande demonstrationen i Angered den 30 januari mot våldtäkter med tanke på den senaste händelsen i stadsdelen.

Göteborg är en stad som på senare tid har varit utsatt av extrema nedskärningar på främst skolor men även vård och omsorg samt på ytterligare välfärdstjänster som bland annat fritidsgårdar, socialtjänsten och fältassistenter. Den 24 januari rapporterade Offensiv om att Barn- och Ungdomspsykiatrin (BUP) i Göteborg kommer att utsättas för nedskärningar och det är anorexi- och bulimivården som kommer att drabbas hårdast.

Dessa försämringar drabbar kvinnor hårdast då majoriteten av arbetarna inom offentlig sektor är kvinnor men också att en stor del av brukarna inom dessa organisationer är kvinnor. De här försämringarna i vårt samhälle och främst för kvinnor är en bidragande faktor till de ökade antal våldtäkter. I samband med den ökade objektifieringen av kvinnors kroppar som vi dagligen ser i reklam och övrig media är det ingen tillfällighet att våldtäktsfallen ökar.

Det här är ingen isolerad situation för Göteborg eller Sverige utan det är så här det ser ut över hela världen. I den globala kapitalismens ekonomiska och sociala kriser görs ständiga försämringar på offentlig sektor i olika länder. Situationen för arbetare och främst kvinnor blir förödande.

Men vi kan se en kvinnokamp växa sig över världen. Från Spanien och Irland mot inskränkningarna på aborträtten, de stora protesterna mot våldtäkter i Indien som har pågått i flera veckor, till de kvinnor som kämpar för sina rättigheter i de fortsatta revolutionerna i Egypten och Tunisien.

Det krävs liknande rörelser även i Sverige. Även om vi har sett en start på dessa i och med bland annat Vägra Kallas Hora behöver vi bli flera tusentals som går ut på gatorna och kräver en upprustning av skolorna med fler lärare och elevvårdande personal, fler jobb inom offentlig sektor, en upprustning av fritidsgårdar och kvinnojourer med bättre öppettider, rätten till gratis feministiskt självförsvar, bättre jämställdhets- och hbt-perspektiv i skolorna och på arbetsplatsen samt en kamp mot den sexistiska reklamen och porrindustrin. I slutändan innebär detta kampen mot det kvinnoförtryckande kapitalistiska systemet som förtrycker kvinnor och arbetare och dess rättigheter för att kunna överleva.

Minela Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.