Bovista behöver pressas mer

bostadåtallaAbdi Omar och Fadoma Sidi har bott hos Bovista i Bergsjön i två år. Deras första lägenhet drabbades av bland annat mögel, men lägenheten de blev erbjuden istället ligger även den långt efter i underhåll.

– Hyresgästföreningen har hjälpt oss att få tapetserat och iordninggjort i hallen, men det är fortfarande mycket som behöver lagas, säger Fadoma.

Läckande rör i badrummet, dåligt tätade fönster och ständiga problem med avloppet i duschen är exempel på problem. Utöver det saknas köksfläkt vilket gör luften dålig i hela lägenheten. En av familjens döttrar har dessutom astma. Två av tre familjer som Offensiv har pratat med har uppgett att deras barn drabbats av astma. Trots att familjen flera gånger kontaktat Bovista så är det inget som händer.

– De kan komma hit och kolla, säga att de ska åtgärda det, men sedan händer inget i alla fall, säger Fadoma.

Bovista, som ägs av en isländsk bank med säte i Luxemburg, har ingen avsikt att rusta upp sina lägenheter i Bergsjön till normal standard. Tvärtom så har de bristfälliga åtgärder som utförts, när man helt enkelt tapetserat över mögel, fått betalas av hyresgästerna. För att sätta press på Bovista, och för att få Hyresgästföreningen att sätta in de resurser som behövs så kommer det krävas kamp och organisering underifrån.

Att Bovista kommer ihåg kampanjen våren 2012 är tydligt, då familjerna Offensiv varit i kontakt med har blivit erbjudna åtgärder i sina lägenheter. Uppenbart är att man är rädd för en större kampanj, samtidigt som man inte har för avsikt att renovera de lägenheter som behöver det, eftersom detta skulle minska på bolagets vinster.

Rättvisepartiet Socialisterna står för en tvångsförvaltning av slumvärdarnas fastigheter samt en återkommunalisering av privatiserade fastigheter. All renovering måste ske i samråd med hyresgästerna eller dess valda representanter för att garantera att bolagen inte lyxrenoverar och chockhöjer hyrorna.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.