Unga kvinnor första offren för nedskärningar

AtstorningUnder gårdagen rapporterade Göteborgs Posten om de stora nedskärningar som kommer att drabba barn- och ungdomspsykiatrin  (BUP) i Göteborg. Anorexi- och bulimivården kommer att drabbas hårdast samtidigt som antal unga patienter som vårdas för anorexi och bulimi ökar. Hade Brunnström (S) haft endast en fot i verkligheten hade hon inte försvarat nedskärningarna.

Tre miljoner kronor är den totala summan som kommer att tas från BUP i Göteborg, varav 1,5 miljoner av dessa är nedskärningar på vården för anorexi och bulimi. En miljon kronor kommer att tas från öppenvården och en halv miljon i nedskärningar på BUP:s barnlogopedi (omfattar bland annat vård av barn med språkstörningar).

Goran Delic, verksamhetschef för neurologin och BUP i Göteborg säger till GP att han ”har bara en viss påse pengar och jag kan inte gå över budget. Jag har valt att prioritera så här för att det handlar om en äldre, inte alltför stor patientgrupp som dessutom har vuxenpsykiatrin de kan vända sig till.”

Tre miljoner kronor är skrämmande siffror med tanke på behovet av vården som finns. I Västra Götaland drabbas årligen cirka 500 unga kvinnor och tjejer av anorexi. Det är samtidigt en av de psykiska sjukdomar med högst dödlighet. Detta blundar beslutsfattarna helt för, och när Kerstin Brunnström (S), som är ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse, påstår att ”ingen kommer att stå utan vård” vittnar det endast om vidden av den klyfta som finns mellan politiker och vanligt folk. Hade Brunnström haft endast en fot i verkligheten hade hon vetat att redan nu står psykiskt sjuka utan vård, som en följd av nedskärningarna på vården.

Idag hänvisas patienter från BUP till vårdcentraler och vuxenpsykiatrin. Arbetare på främst vårdcentralen berättar till Göteborgs Posten om den oroande situationen kring att unga med svåra ätstörningar hänvisas till dem, dels på grund av att vårdcentralen inte har lika bra kompetens kring dessa frågor som anorexi- och bulimivården har men även den ökade arbetsbelastningen på den redan underbemannade arbetsplatsen är också en faktor.

Det här är ytterligare en attack på vården som tidigare har gjorts i Göteborg och som Offensiv har rapporterat om. Dessa försämringar drabbar främst kvinnor då de är en majoritet av patienterna på BUP men också en majoritet av de som abetar inom offentlig sektor. Även barn som grupp drabbas hårt och det är tydligt att det existerat en enorm brist på barnperspektivet.

Rättvisepartiet Socialisterna uppmanar till en kamp på arbetsplatserna mot dessa nedskärningar. Samtidigt bör detta kombineras med en kamp mot de faktorer i samhället som bidrar till att så många unga kvinnor insjuknar i ätstörningar. En massrörelse mot objektifieringen av kvinnors kroppar, mot sexistisk reklam, för mer resurser till vård till unga på skolor och resten av samhället, för en bra samlevnadskunskap och jämställdhetsutbildning i tidig ålder är det som krävs.

Minela Mahmutovic

GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.