Studenters bostadskris fördjupas

Ett vanligt tecken för att se om den nya terminen startat i Göteborg är rapporter om akut bostadsbrist för studenter i staden. Likadant var det i år.

Under hösten kom rapporter om hur Göteborgs stads utlovade 2 000 nya studentlägenheter istället skulle bli omkring 300 nya fram till 2015. Stiftelsen Göteborgs studentbostäder, SGS, åtog sig att bygga 1 000 nya studentlägenheter fram till 2015 men meddelar att man bara kommer kunna bygga klart 400 av dessa, enligt GP den 15 januari. Man beräknar att det sammanlagt kommer kunna byggas 500 nya studentlägenheter fram till 2015. Även om SGS, som styrs av kommunpolitiker, kunde bygga de 1 000 studentlägenheter som de utlovat så hade det inte varit ens i närheten av att vara tillräckligt. Bostadsbristen är akut för studenter: 60 000 studenter slåss om 9 500 studentlägenheter i Göteborg enligt studentnyhetssidan spionen.se, och det säger sig självt att 1 000 till inte hade täckt det behov som finns.

Det kanske mest chockerande är att man väljer att hysa in studenter i 38 stycken nyinredda containrar för hissnande 2900 kr i månaden! Extra tragikomiskt blir det när det står att läsa på deras hemsida att ”Vi skall tillsammans med Göteborgs Stad, Göteborgs universitet, Chalmers, GFS, Göteborg & Co och Näringslivet vara en bidragande orsak till att studenten väljer Göteborg som studieort genom att erbjuda ett bra boende och att vi gemensamt utvecklar Göteborg som kunskapsstad”. Alla vet ju att bra boende är lika med boende i containrar för ockersummor och säkerligen kommer framtida nobelpristagare att frodas i den stimulerande miljö som bara en container kan ge.

I vanlig ordning skyller etablissemanget bostadsbristen på en brist på pengar, resurser, ekonomiska medel – vad de nu må kalla det, men detta är en lättgenomskådlig lögn. Ett av flertalet exempel är att de fyra storbankerna i Sverige tar ut en genomsnittlig vinst på 237 miljoner kronor per dag. Det är över 80 miljarder kronor på ett år! Enligt Statens bostadskreditnämnds (BKN) marknadsrapport 2010 kostar det 19 miljarder kronor att bygga bort bostadsbristen i hela landet, alltså en mindre summa än vad bankerna tar ut i vinst på ett kvartal. Problemet är att man inte satsar utefter de verkliga behov som vanligt folk har utan istället ser till att maximera vinsterna till några få genom en hänsynslös politik som driver allt fler människor till ruinens brant.

Vad som verkligen behövs inte bara i Göteborg utan i hela landet är en massiv byggkampanj för billiga och bra bostäder åt alla, en rejäl upprustning av alla lägenheter i behov utav det samt demokratisk kontroll och insyn för de boende. För att uppnå det krävs det att man organiserar sig i kamp tillsammans. Studenter, studentkårer, studentföreningar osv runt om i Göteborg behöver samlas under gemensamma paroller i kamp mot den politik som förs och kräva skäliga studentbostäder till rimligt pris åt alla studenter.

Robert Bielecki

GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.