Stopp för tvångssteriliseringar

Den 10 januari 2013 blev en historisk dag i Sverige, då man efter 78 år stoppade steriliseringslagstiftningen. Över 60 000 personer ska ha blivit steriliserade i Sverige under denna period, många av dem under tvång.

Det är en dom i kammarrätten som har slagit fast att kravet på sterilisering av personer som vill byta kön, eftersom kravet är diskriminerande och strider mot grundlagen. En lagändring skulle träda i kraft i juli, men praxis hinner före, skriver Svenska Dagbladet den 10 januari.

Tvångssteriliseringar är ett mörkt och nedtystat kapitel i Sveriges historia. Svenska Statens institut för rashygien grundades 1921 och blev den första institutionen av sitt slag i världen. Det politiska stödet var brett, och Hjalmar Branting fanns bland dem som undertecknat motionen till riksdagen. Fram till 1975 då lagen avskaffades steriliserades framförallt kvinnor, och enligt en statlig undersökning från 2000 så var upp till hälften av ingreppen genomförda under tvång. Ett vanligt krav riktat mot kvinnor var att för att få abort måste man underkasta sig en sterilisering.

Men förtrycket upphörde inte 1975, utan levde vidare i en lag skriven 1972 som kräver att personer som vill byta juridiskt kön måste steriliseras – och därmed berövas möjligheten till egna biologiska barn. Sedan dess har drygt 500 personer genomgått ingreppet. RFSL driver nu 76 ärenden om skadestånd och upprättelse, riktade mot staten.

Lagändringen är ett viktigt steg mot lika rättigheter för transpersoner, men långt ifrån tillräckligt. Fortfarande ses transsexuella ned på, och även inom hbt-samhället så är man en ofta bortglömd grupp. I kontrast till att arbetarrörelsen pressats tillbaka sedan 1990-talet så har ändå hbt-krav lyfts fram, och vunnit en rad framgångar som höjt medvetenheten kring frågan. Men juridiska erkännanden är inte nog, och de framsteg som gjorts är långt ifrån tillräckliga. Detta hade kunnat se annorlunda ut, med en kämpande hbt-rörelse som tog politisk kamp mot förtryckets alla sidor.

Pride-festivalerna har utvecklats till en sviktande plattform för hbt-kamp, med fokus allt mer på kommersiella intressen och företagssponsring. RS och HBT-socialisterna har deltagit på både Pride i Stockholm – 2012 på Asylforum –  och Hbtq-festivalen i Göteborg för att politisera diskussionerna. Även på Skeive Dager i Oslo (Norges till Pride) lyfte RS-medlemmar fram kravet på kamp, i skuggan av Anders Behring Breiviks attack på arbetarrörelsen, med en ökad hotbild mot hbtq-personer som given följd.

Det behövs kamp mot diskriminering och hot mot hbt-personer, från rasister och nazister, från statliga myndigheter som Försäkringskassan och polisen, från mobbning i skolor och på arbetsplatser. Knuten till den här kampen är kampen mot högerpolitiken, som med sina nedskärningar försvårar arbetet – skolor som helt saknar elevvårdande personal har knappast hbt-kompetens. Även inom vården behövs mer resurser för att kunna bemöta hbt-personer på ett respektfullt och kompetent sätt.

Stefan Berg

SvD

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s