Mögel och läckor – Bovista vägrar renovera

Eftersatta renoveringar, mögel och läckande toaletter kännetecknar privata Bovistas lägenheter i Göteborgsförorten Bergsjön. Trots protester förra våren så är det inte mycket som blivit bättre.

Omar Reda Taki och Reda Taki Mohamed Selow

Rättvisepartiet Socialisternas kampanj mot Bovista, de boendes protester och namninsamlingar resulterade förra året i att företaget lanserade det så kallade Badrumsprojektet och utlovade renoveringen av 527 badrum. Företagets VD skrev ett brev till RS om projektet och kritiserade partiets kampanj genom att hävda att planer på renovering fanns.

Men missförhållandena fortsätter på Kosmos- och Zenitgatan i Bergsjön. Omar Reda Taki, som bor i en av Bovistas lägenheter tillsammans med sina föräldrar och två syskon kontaktade själv Offensiv:

”Bovista gör ingenting och varje gång vi ber om något så säger de att de kommer att fixa det men ingen kommer. Vi har mögel i alla rum, läcka från kylskåpet, kallt på grund av att elementen inte brukar vara på.”

­– När vi bytte lägenhet här ute lovade de att den nya lägenheten skulle vara sanerad, men de har bara målat över allt, säger Omar.

– Möglet är kvar. Det drar från de dåliga fönstren och möglet gör att man blir täppt i näsan. De kräver oss på en hyreshöjning för att renovera badrummet, trots att hyran nyligen höjdes.

Hans pappa Reda Taki Mohamed Selow fyller i:

– Bovista tog betalt för att ta bort möglet i den nya lägenheten vi fick.

Men möglet finns kvar. När Offensiv besöker familjen visar de oss alla skador som Bovista lämnat. Lägenheten är kall eftersom värmen slås av av hyresvärden. Ventilationen är otillräcklig vilket gör att fönstren måste stå öppna på rund av möglet.

I februari förra året skrev familjen ett brev till bolaget, med en lista över saker i lägenheten som behöver åtgärdas, men man har än så länge inte fått något svar. För att få hjälp vände sig familjen till Hyresgästföreningen, men det har inte hjälpt.

– Jag betalar medlemsavgift till Hyresgästföreningen varje månad, men trots att vi pratat med dem så händer inget.

För att tvinga hyresvärdarna tillbaka krävs det aktivt organiserad kamp från hyresgästerna. Om inte Hyresgästföreningen ställer sig i ledningen för detta måste egna initiativ tas. Nätverket Pennygångens framtid, som tagit strid mot Stena Fastigheters lyxrenoveringar i Högbohöjd är ett exempel och i Stockholmsförorten Husby har de boende organiserat sig både mot ombildningar till bostadsrätter och mot lyxrenoveringar. Ett första steg i Bergsjön vore att begära att HGF kallar till ett stormöte, och om de vägrar, att hyresgästerna själva går ihop och sammankallar till ett möte.

Miljonprogrammen i Sverige är i stort behov av en upprustning, men denna måste ske i samråd med hyresgästerna, för att sätta stopp för lyxrenoveringar som syftar till att höja områdens status, och pressar ut de boende i ytterområden. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att lägenheter som missköts tvångsförvaltas, att privata bostadsbolag återkommunaliseras under hyresgästernas demokratiska kontroll för att genomföra renovering och klimatanpassning. En massiv satsning på nybyggnad av billiga hyresrätter måste göras för att få stopp på bostadskrisen och trångboddheten.

Stefan Berg

Bilder från lägenheten:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s