VKH: Kampen mot sexuella trakasserier fortsätter

VKH2Under den senaste månaden har Elevkampanjen och Vägra Kallas Hora fått stor uppmärksamhet. Den 20 december organiserade Rättvisepartiet Socialisterna och Elevkampanjen tillsammans en demonstration i Göteborg, som utgjorde början på ett organiserat motstånd mot sexuella trakasserier, mot kränkningar på nätet och mot sexism.

Bakgrunden till demonstrationen är händelserna kring ett Instagram-konto, som hängde ut ett antal tjejer med kommentarer som bland annat ”hora” och ”slampa”. Detta är något som fick ungdomar i staden att reagera mot horstämplingen och mot sexuella trakasserier. Media skrev om ”Instagram-upploppen” efter att runt 500 ungdomar protesterat utanför Plusgymnasiet den 18 december.

Inför demonstrationen delades det ut flygblad utanför Plusgymnasiet för att mobilisera. Instagram-kontot diskuterades med eleverna och kampanjen Vägra Kallas Hora presenterades med krav på bland annat mer elevvårdande personal på skolorna, jämställdhetsperspektiv tidigt i årskurserna, ett stopp på nedskärningar i den offentliga sektorn samt en lönehöjning i kvinnodominerade yrken. Skolbesöket gav resultat och flera elever från Plusgymnasiet var aktiva under demonstrationen som ägde rum senare under dagen.

Efter två dagars stora spontana protester, med inslag av oroligheter som både media och polis utnyttjat för att smutskasta ungdomarna så tjänade initiativet till en demonstartion en viktig roll i att kanalisera missnöjet till något positivt. VKH-demonstrationen den 20 december samlade ungefär 200 ungdomar, och ett stort medieuppbåd, inte bara från Sverige utan också Norge och Danmark. Man hoppades kunna fylla kvällsnyheterna med inslag om fortsatta oroligheter, och tidningarna med fortsatta krigsrubriker. När så inte blev fallet och man var tvungen att skriva om den politiska strid VKH vill organisera försökte man istället förminska protesterna. GP skrev att man ”räknade till ett 50-tal på platsen, fler av dem från pressen.” Aftonbladet skriver ”Knappt hundra kom till manifestation” och fokuserar på att skriva om polismobiliseringen de senaste dagarna.

Majoriteten av deltagarna på demonstrationen var ungdomar, varav många är intresserade av att starta upp Vägra Kallas Hora-grupper på deras skolor, vilket blir nästa steg för kampanjen. Det är många ungdomar som är villiga att ta kamp mot sexuella trakasserier, och Elevkampanjen är ett bra sätt att lyfta frågan i skolor och höja medvetenheten bland eleverna. Det är på så sätt man kan föra fram hur kampen mot sexism är en samhällsfråga och hur en hel struktur ligger bakom de rådande kränkningarna. Kampen mot sexism ska därför börja bland ungdomar i klassrummen, för att sedan sluta på gator och torg mot den patriarkala samhällsstrukturen.

Irma Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.