Vägra kallas hora – krossa sexismen

Natten till tisdag har ungdomar runt om i Göteborg stormat i ilska mot horstämpling och sexuella trakasserier. Under dagen blev det oroligheter i centrala Göteborg där GP berättar om bland annat konfrontationer mellan ungdomar och polisen.

Att stämplade tjejer och deras kompisar reagerat är bra, det är viktigt att bekämpa och sätta ned foten mot alla former av alla sexuella trakasserier och könsförtryck men det är också viktigt att ungdomar och framförallt vi unga tjejer diskuterar kampen mot sexism och sexuella trakasserier; hur det bekämpas effektiv och med vilka metoder.

Natten till tisdagen skapades bland annat ett anonymt Instagram-konto som började hänga ut flera tjejer med kommentarer som ”hora” och ”slampa”. Detta konto fick en snabb spridning och under dagen hade kontot fått runt 5 000 följare.

Under tisdagen präglades Göteborgs medier av rapporter om upplopp som startade vid Plusgymnasiet, och som sedan spred sig till Nordstan. Uppskattningsvis samlades 500 ungdomar under dagen utanför skolan, där det utbröt bråk. Anledningen till bråken är att vissa av ungdomarna som samlats inte varit där på grund av att de blivit uthängda utan för att de hade tipsat om vilka som kunde hängas ut och hjälpt till med att stämpla tjejer på Instagram och Facebook, och var arga för att de inte fått vara anonyma.

Slagsmål bröt ut och när polisen kom till platsen så blev det konfrontationer. Detta pågick i flera timmar och visar på vilken ilska och frustration som finns bland ungdomar, men i det här fallet är ilskan allvarligt felriktad.

Uppemot 30 polisbilar spärrade av skolans huvudentré, polishästar och hundar var på plats, samt polishelikoptrar. Dagen avslutades med 27 omhändertaganden av ungdomar, och personen som påstås ligga bakom Instagram-kontot har hämtats till förhör och misstänks för förtal. Plusgymnasiet håller även stängt under onsdagen på grund av rykten om fortsatta upplopp under morgondagen och polisen har nu förhöjt beredskapen. Dock har skolan öppet under dagen för de elever som behöver hjälp eller prata med någon.

Dessa sexuella trakasserier via internet är något som många ungdomar drabbas av, och det är något som definitivt borde lyftas fram mer i debatter och framförallt bland ungdomar själva.

Sådana konton som dök upp och som nu fortsätter dyka upp måste bekämpas, men detta måste ske genom att skolkamrater sätter ned foten mot sådana trakasserier. Instagram-kontot fick under kort tid väldigt många följare. Det visar på att det inte är en enskild persons verk, utan som med all mobbning en hel struktur med människor involverade i kombination med ett dåligt samhällsklimat för kvinnor i allmänhet. Under en natt fick kontot 5 000 följare, det vill säga andra, framförallt unga, som tyckt att det är acceptabelt och kanske rentav roligt att hänga ut andra som horor och slampor, och detta måste tas i ett samhällsperspektiv. Samtidigt har liknande konton skapats runt om i Sverige och har fått en snabb spridning som ett resultat av tisdagen.

Kvinnor har bland annat sämre lön, inte samma förutsättningar och möjlighet till heltidsjobb, kvinnans kropp blir en produkt för marknaden genom sexistisk reklam och porrindustrin. Antalet våldtäkter har ökat, i somras beräknades mellan 90 och 180 våldtäkter ske per dag. Det som sker nu är inte enbart ett ”ungdomsproblem” eller ”förortsproblem”. Horstämplingen som unga gör mot andra unga kommer från en bild av kvinnor som ges i samhället, även bland vuxna. Män som misshandlar kvinnor, köper prostituerade och våldtar berättigar detta genom horstämpling. Kampen mot horstämpeln och samhällets sexism måste organiseras av elever på skolorna och kopplas samman med krav på mer stöd och resurser från skolpersonal och fritidspersonal. I förlängningen handlar det om att avskaffa kvinnoförtrycket i samhället.

Vägra Kallas Hora är en kampanj som lanserades i början av 2000-talet som organiserade protester mot sexuella trakasserier, sexism och för rätten till en jämställdare skola. Det är på hög tid att unga och framförallt unga tjejer börjar organisera protester mot det sexistiska samhället.

Elev aktiv i Vägra Kallas Hora

Protest mot Horstämpeln

Imorgon torsdag kl 16.00 på Gustaf Adolfs Torg

Arr: Vägra Kallas Hora

Vägra Kallas Hora står för:

•Kamp mot sexuella trakasserier på skolorna. Temadagar och kurser mot trakasserier på alla skolor. Vidareutbildning för lärare och skolpersonal i detta.
•Upprustning av skolorna: återanställ lärare och elevvårdande personal.
•Självförsvar på gympan. Jämställdhets- och HBT-perspektiv i undervisningen
•Kvinnors rätt till sina kroppar. Bekämpa allt från sexistisk reklam till sexuella övergrepp.
•Det räcker – massinsatser mot de ökande våldtäkterna!
•Kamp mot våld och diskriminering av homosexuella.
•Stoppa nedskärningarna på skola, vård och omsorg.
•Avskaffa det kvinnoförtryckande kapitalistiska samhället!

GP GP2 GP3 GP4 GP5 GP6 GP7

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.