Byggnads mot lönedumpning

Omkring 80 personer samlades i vinterkylan till dagens manifestation utlyst av Byggnads mot social dumpning och sämre villkor för utländska arbetare.

Byggnads1

Manifestationen som ägde rum på Järntorget var just på grund av att arbetare från andra länder utnyttjas av de stora byggbolagen, där usla löner, hot och diskriminering hör till vardagen. I de flesta fall följs inte avtalen som underleverantörerna sluter med dem, till exempel tjänar många omkring 18 kronor i timmen medan avtalen säger 150 kr i timmen. Fler exempel gavs i talen, som att många lever i miserabla och trånga boenden, fått sparken när de varit sjuka, man har korta och osäkra anställningskontakt, listan kan göras lång. Detta är ett direkt resultat av den högerpolitik som under en lång tid har förts i Sverige, där man ställer arbetare mot arbetare och utnyttjar utländska arbetare och flyktingar som billig arbetskraft för att dumpa ner löner och villkor för alla arbetare.

Förste talare ut var skådespelaren och författaren Roland Jansson:

– Utländska arbetare får arbeta under betydligt sämre villkor än svenska arbetare. Ockrarnas girighet driver byggbranschen idag. Vi kräver samma kollektivavtal åt alla arbetare, och det krävs ett ramaskri mot politikerna för att få till en förändring.

Johan Lindholm, Byggnads ordförande, talade därnäst:

– Finns det något viktigare än lika lön för lika arbete? Den här sociala dumpningen har pågått år efter år och nu måste det vara nog. Man ställer arbetare mot arbetare och tyvärr är utnyttjandet av arbetskraft inget nytt. De svenska kollektivavtalen vi har ska vara ett skydd mot rasism och främlingsfientlighet, och att hindra utländska arbetarna från att ingå i dessa är i min mening rasism.

Rättvisepartiet Socialisterna stöder Byggnads initiativ. Men för att verkligen ställa till det ”ramaskri mot politikerna” som behövs så krävs det massiva tvärfackliga mobiliseringar. Förra veckan demonstrerade Transport under liknande paroller. Hela LO borde ställa upp bakom kraven och söka stöd från allmänheten. Byggnads har nu hållit manifestationer i Malmö och Göteborg och det kommer hållas fler framöver i en rad orter, bl.a i Stockholm till våren.

Robert Bielecki

Byggnads

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.