Stoppa hyreshöjningarna – bostad åt alla

Pennygången i Göteborg är ett av de bostadsområden i Sverige som ska lyxrenoveras så till den grad att hyrorna chockhöjs – med hela 60 %. På onsdagsmorgonen den 5 december demonstrerade boende i Pennygången samt sympatisörer till dem mot de höjda hyrorna.

80 % av de boendena i Pennygången kommer att tvingas flytta efter att Stena Fastigheter har genomfört sina lyxrenoveringar på bostäderna. Ett 40-tal personer trotsade den kalla kylan för att demonstrera utanför hyresnämnden i Göteborg mot detta inhumana förslag.

Catharina Thörn, boende i Pennygången och forskare i bostadsfrågor, var en av talarna under demonstrationen. Hon nämnde att det är 650 000 lägenheter i Sverige som inom den snara framtiden kommer att renoveras på samma sätt som i Pennygången. Den kamp som boende i Pennygången för är en kamp som snart kommer att vara rikstäckande.

– Den här frågan handlar om vilket samhälle vi vill ha. Segregationen och den ökade hemlösheten är ett enormt strukturellt problem i Göteborg. Alla ska ha rätt att bo i sina hem. Hem är så mycket mer än ett investeringsprojekt.
Catharina nämnde även en stor rörelse bland hyresgäster som fanns i Hamburg, Tyskland, mot liknande hyreshöjningar och att vi i Sverige måste ta lärdomar från hyresgästernas kamp i andra länder också.

Andra talare var bland annat representanter för hyresgästföreningen och Vänsterpartiet, då den sistnämnda talade om hur viktigt det är att se människan bakom varje hyreskontrakt.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver bostad åt alla – bygg bort bostadsbristen, för billiga och bra hyresrätter samt renoveringar av bostäder utan de monstruösa hyreshöjningarna. För detta behövs bland annat kämpande hyresgästföreningar som tar strid för att hyresgästerna ska ha inflytande och bestämmanderätt vid renoveringar.

Minela Mahmutovic

GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s