Nedskärningarna drabbar de mest utsatta

Offensiv har tidigare skrivit om den press som Göteborgs socialsekreterare är under på grund av enorm arbetsbelastning. Trots detta skär Göteborgs stadsdelar ned på verksamheten, och även kommunala verksamheter som jobbar i anslutning med socialtjänsten drabbas.

Victoria Olin jobbar på Utförarenheten i Västra Göteborg. Hon arbetar med svårt utsatta familjer och ser konsekvekvenserna av de lägre resurserna på flera sätt:

– Jag har jobbat i åtta år och nu kommr jag in i ett mycket senare skede när det har gått för långt för familjerna.

– Västra Göteborgs slogan är ”Stolta medarbetare, stolta invånare, gemensamt ansvar” vilket är oerhört provocerande, det är så det liknar ingen sort.

– Men vi drabbas inte lika hårt som myndighetsutförarna. Socialsekreterarna vill så mycket men så möter de den här kompakta verkligheten. En familj har haft tolv socialsekreterare på åtta år. Det är inte klokt. Vi har fått en hel del unga socialsekreterare hit och vi ser hur de snabbt blir tröttare och tröttare.

Politikerna vill att Utförarenheten ska jobba brett och förebyggande men enligt ett ”förslag till anpassning” som ska behandlas så är det just de förebyggande åtgärderna som får stryka på foten. De stramare resurserna medför bland annat en risk för att enheten inte kommer ha möjlighet att utföra alla biståndsinsatser, minskat stöd i öppen form för småbarnsföräldrar, kontaktpersonen till BVC försvinner, föräldrautbildningen tas bort, utbildningen för föräldrar till barn med diagnoser likaså, samt att den öppna sociala insatsen för barn och unga med allvarlig skolfrånvaro försvinner. På skolorna föreslås minskad kuratorsresurs med konsekvensen att elevhälsoarbetet kommer sakna socionom.

I det tysta fortsätter nedskärningarna och det enda som kan göras för att stoppa dem är att organisera omfattande protester. Det skärs ned i så gott som samtliga av Göteborgs stadsdelar, framförallt i ytterområdena där resurserna många gånger är som mest behövda och behovet av organiserad kamp är stort då krisens verkningar blir påtagliga för fler och fler.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.