Solidaritet med Gaza: ”Fördömanden räcker inte”

Idag samlades omkring 800 personer i Göteborg på manifestationen mot Israels attacker mot Gaza. De palestinska fanorna vajade i vinden. Demonstrationen organiserades av föreningen Palestinska huset och dess ungdomsförbund.

Bara idag har Israel genomfört över 300 flyganfall mot Gaza och den israeliska regeringen hotar att detta blir en ”utdragen konflikt”. Israel har under de senaste månaderna trappat upp konflikten och har avfyrat ett regn av missiler mot den palestinska befolkningen.
Sedan i onsdags, alltså under en period av fyra dagar, har 40 palestinier blivit dödade och 345 skadade.

Manifestationen inleddes med en tyst minut för att hedra alla offer i Gaza. Efteråt var det dags för representanter från en rad organisationer att tala.
Den första talaren var Ann Ighe från Ship to Gaza, pratade om hur det krig vi ser nu bara är en fortsättning av blockaden, fast med andra medel. Hon nämnde hur protester mot den pågående massakern har spridit sig världen över, exempelvis i Washington, New York, Managua, Dublin, London, Madrid, Barcelona, Kairo och Tunis.

Nästa talare var Walid Diab från Palestinska huset i Göteborg.
– Gaza är en av de mest tätbefolkade områden i världen och att det är civila som får betala för Israels smutsiga krig. Kampen i Palestina mot ockupationen ska fortsätta tills palestinierna uppnår alla sina rättigheter. Att bara fördöma Israels ockupation räcker inte. Vi behöver vapen för att försvara oss. Vi måste kunna driva bort ockupanterna, de israeliska bosättarna. Leve Palestina! Död åt amerikanska imperialismen!

Från Rättvisepartiet Socialisterna talade Amer Mohammed Ali på arabiska och svenska.
– Stoppa slakten på Gazas folk, befria det palestinska folket. Återigen har staten Israel tagit sig rätten till att med bomber ta livet av palestinier. Det är snart val i Israel och terrorstaten har tappat stödet från sin befolkning när det kommer till opinion. Med död och bomber försöker man ta sig till regeringsställning. De har kört sin egen ekonomi i botten, de har skapat fattigdom vilket fått israeler ut på gatorna mot regeringen och stödet för det palestinska folket, för araber och afrikanska flyktingar har ökat i Israel. Regeringen planerar att vinna valet med blod på sina händer genom att splittra befolkningen och det blodet ska palestinierna stå för. Vi fruktar att det här blir en upprepning av invasionen i slutet av 2008, då 1400 palestinier miste livet, varav 314 barn.

– Staten Israel är rädd och fruktar den internationella press som solidaritetsrörelser har fört fram. Rättvisepartiet Socialisterna och vår internationella organisation är fast beslutsamma att Palestina kommer befrias. Vi vill också betona att det inte finns någon inom-kapitalistisk lösning på konflikten. De palestinska massorna behöver organisera sig, för en demokratisk kontroll över hela samhället. En sådan organisering måste ske underifrån, samtidigt som man måste appellera till den internationella arbetarklassen om stöd och solidaritet. Bara socialismen kan bringa en lösning på massornas problem.

Amer drog även kopplingar till den arabiska våren, och menade att samma typ av resning också behövs i Palestina, mot Israels terror. Också att imperialism på samma sätt är rådande i exempelvis Libyen och krigshotet mot Syrien och Iran.

– Imperialismen är oförmögen att bringa fred och stabilitet.

Demonstrationen hade också ett starkt kulturinslag med Belal Shaban, Palestinsk folkmusik och politisk hiphop med Vic Vem, Adoo & Hamodii och Ledr P.

Rättvisepartiet Socialisterna kräver att alla militära operationer av den israeliska armén på palestinska områden, ska få ett omedelbart avslut. Det palestinska folket ska ha rätt till beväpnat självförsvar under massornas demokratiska kontroll och en utbyggnad av jobb, skola, vård, bostäder och infrastruktur bör genomföras. Vi står för både den judiska och den palestinska arbetarklassens kamp mot kapitalismen. Kriget som den israeliska regimen bedriver mot Gaza måste upphöra.

Irma Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.