Frihet åt Öcalan- Frige alla politiska fångar

I dag samlades över 300 kurder i Brunnsparken på uppmaning av Kurdiska föreningsrådet som består av tolv kurdiska föreningar i Västra Götaland.

20121118-003826.jpg

Demonstrationen var ett stöd till de kurdiska hungerstrejkande i Turkiet. En hungerstrejk som pågått i 67 dagar. Hungerstrejkens krav är demokratiska fri- och rättigheter för den kurdiska befolkningen och en protest mot den turkiska regimen. Men lika mycket ett krav på frigivande av Öcalan som suttit fängslad i 13 år.

Flera hundra kurdiska parlamentariker har anslutit sig till hungerstrejken med de 10 000 politiska fångarna. Protesterna har spridit sig till olika städer som, Diyarbakir, Ankara och Istanbul.

I Turkiet lever omkring 40 miljoner kurder som inte har rätt till att studera på sitt eget modersmål, inte har rätt att försvara sig på sitt språk i rättegångar och som behandlas som andra klassens medborgare. Dess kultur och identitet förnekas. Mot detta har tusentals arbetare och ungdomar gjort gemensam sak i solidaritetsmanifestationer.

Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna var en av talarna på manifestationen och berörde oss alla med sitt tal.

– I 67 dagar har nu hungerstrejken av de kurdiska politiska fångarna pågått, i lika många dagar har aktionen tystats av svensk och internationell media.

– Rättvisepartiet Socialisterna deltar här idag tillsammans med er för att bryta denna tystnad. Vi fördömer den turkiska AKP-regeringens attacker på kurdiska politiker, 8 000 BDP politiker och aktivister har fängslats.

– Vi fördömer att den turkiska regimen använder terrorlagar i fängslandet av 2000 studenter.

Kristofer avbröts av jubel och rop när han berättade partiets krav: Frihet åt Öcalan – Frige alla politiska fångar, Fullständiga demokratiska fri- och rättigheter för den kurdiska befolkningen, Rätten att ställa upp i val utan att kränkas, fängslas eller gripas, Erkänn det kurdiska folket, dess språk och kultur, För ett fritt, demokratiskt och socialistiskt Kurdistan.

Derya Areb

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.