Miljardöverskottet måste investeras i skolan för att öka kunskapsmålen

Nedskärningar väntar på skolan trots miljardöverskott i Göteborg

 

Skolinspektionen har gett ut sin tillsynsrapport för 2011-2012 om Göteborgs kommunala skolor. Redan 2006 uppmanade Skolverket Göteborgs kommun att göra utbildningen mer likvärdig. I den nya rapporten har det inte förändrats och kritiken kvarstår. Detsamma gäller kravet på att kommunen ska följa lagen om att barn som står i kö till förskola ska få rätt till en plats inom fyra månader. Istället för att ta till sig kritiken av Skolinspektionen tvingas nya nedskärningar fram vilket omöjliggör nödvändiga förbättringar.

Göteborgs kommunala skolor har attackerats av politikerna under 15 års tid vilket har förvärrats sedan den ekonomiska krisen som slog till 2008-2009. Skolan varit hårt attackerade av massiva nedskärningspaket och fungerat som en budgetregulator och skolinspektionens rapport talar återigen sitt tydliga språk. Göteborg är en delad stad vilket också synd tydligt i skolan. Beroende på var du bor och vilka ekonomiska förutsättningar barnen familj har påverkar vilken sorts utbildning och resultat som eleven får.

Att 30 % inte når målen i de kommunala skolorna i Göteborg visar hur illa nedskärningspolitiken slagit. Statistiken avslöjar att mellan 2006 och 2011 har det skett en ökning av antalet elever som inte klarar kunskapskraven idag, och de låga resultaten är nära kopplade till den segregationen som finns mellan de olika bostadsområdena. Vilken samhällsklass eleven tillhör är avgörande. I Östra Göteborg (Kortedala-Bergsjön) klarar endast 40 % av eleverna samtliga mål i grundskolan, i jämförelse med 86 % i Örgryte-Härlanda. Tydligare än så blir det inte. Rättvisepartiet Socialisterna kämpar för en upprustning av förorten och detta måste ske omedelbart.

Mer än hälften klarade inte målen i samtliga ämnen på 10 av de 56 kommunala skolorna. Detta visar att nästan var femte skola ger inte elever det stöd de har rätt till. Bakgrunden till detta är för stora klasser, för få lärare, för lite kringpersonal samt för lite hjälpmedel. Elever på Göteborgs kommunala skolor har sämre meritvärden än riksgenomsnittet, där det är värst när jämförelsen sker mellan utlandsfödda elever, Göteborgs 155 respektive landets 174.

Även de hårt kritiserade förskoleköerna undersöks, och där bryter, enligt Skolinspektionen, kommunen mot skollagen då barn har rätt till att få en förskoleplats inom fyra månader. I enbart Majorna-Linné fanns det 80 barn som inte fått en plats i januari efter fyra månader. En månad senare låg siffran på 123 barn, till detta tillkommer ett mörkertal som får erbjudande om plats, men ej får platsen inom den tiden. Detta påpekades av Skolverket redan 2006, men lite har gjorts för att på allvar bearbeta den här bristen och där de minskat köerna har det varit på bekostnad av större barngrupper. Rättvisepartiet Socialisterna protesterar mot det orimliga i att kommunen för att korta köerna idag har barngrupper på uppemot 30 barn när Skolverket rekommenderar barngrupper på max 15 barn.

Senast den 1 mars 2013 kräver Skolinspektionen att detta ska åtgärdas. Men för att detta ska åtgärdas krävas det en rejäl upprustning av skola och förskola. Men detta omöjliggörs av det ekonomiska underskott kommunens stadsdelar har då för lite pengar har tilldelats dem för att täcka behoven. För att tvinga fram nödvändiga resurser krävs en massiv kamprörelse underifrån.

Idag ser vi hur såväl stadsdels- som kommunpolitikerna fortsätter nedskärningspolitiken trots de behov som finns.

Göteborgs stadsdelar har tillsammans ett underskott på 157 miljoner kronor. Men underskottet är ett resultat av att stadsdelarna tilldelats för lite pengar för att täcka de behov som finns samt stadsdelarnas höga chefskostnader i takt med att personalen blivit färre har cheferna ökat.

Självklart skapar de då ilska när Angereds chefer genomförde en två dagars spa-resa för 210 000 kr i år bekostat av skattepengar. Dessa privilegier är det inga chefer som motsatt sig på grund av kostnader.

Politikernas svar för att täcka underskottet är att tvinga fram nya nedskärningar på en redan nedskärningsdrabbat verksamhet. Resultatet kommer bli förödande för de barn och unga som får betala krisens kostnader. Men inte ens med det politiska etablissemangets kvartalskapitalistiska logig kan man förklara nedskärningarna när Göteborgs kommun nämligen gör en vinst på 800 miljoner kronor även utöver det enligt kommunallagen undansatta överskottet på 400 miljoner kronor. Kommunen har gått med liknande vinst de senaste åren med liknande miljardbelopp, bekostat av nedskärningar på kommunens välfärdssektor.

Förutom Göteborgs kommuns stora vinster går en rad kommunala bolag med miljonvinster. Bolag som exempelvis Liseberg redovisade ifjol en vinst på 78,1 miljoner kronor. Rättvisepartiet Socialisterna kräver att vinsterna i kommunen och kommunala bolag återinvesteras i den gemensamma välfärden.

De miljontals kronor som varje år skärs ned på skola och omsorg, har politiker och högt uppsatta tjänstemän varit snabba med att sätta upp förslag för. Redan nu signalerar politiker för nya nedskärningar redan i år, men också att det kan förväntas stora ”besparingar” nästa år.

Fackföreningarna måste mobilisera sina medlemmar och strida till försvar av sina medlemmar, fakta har redan visat att det inte finns en sista nedskärning och som det ser ut redan nu drabbas personal av hårdare arbetsvillkor samtidigt som brukare av den offentliga sektorn får en sämre service.

Föräldrar och ungdomar tillsammans med boende och personal behöver organisera samordnade protester. De mest sakkunniga, det vill säga skolpersonal, föräldrar och elever, inom skolorna måste få rätten till att kunna utforma skolan och utbildningen så att alla kan få rätt till den sorts utbildning och arbetsmiljö de behöver.

Amer Mohammed Ali
Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.