Kristallnatten: 500 mot rasism

Den årliga kristallnattsdemonstrationen i Göteborg samlade omkring 500 antirasister för att demonstrera mot rasism och nazism.

20121110-175406.jpg

Demonstrationens huvudparoll var Inga fler kristallnätter. Förutom traditionsenliga talkörerna som ”inga rasister på våra gator” och ”återinför rätten till asyl” hördes också kritik mot högerregeringens rasistiska flyktingpolitik. Längst fram fram i tåget gick ett tyst block med facklor och längre bak partier och organisationer med fanor och banderoller.

Rättvisepartiet Socialisterna deltog i demonstrationen med krav för ett återinförande av asylrätten, mot den statliga rasismens utvisningar av flyktingar samt en aktiv kamp på gator och torg mot rasismen och nazismen. RS block samlade ett hundratal personer, med oss gick även en rad flyktingorganisationer som Misstro Oss Inte, Iranska flyktingars förening och Iranska flyktingars riksförbund.

Vi minns kristallnatten då nazisterna genomförde våldsamma attacker mot judar i Tyskland år 1938, men vi för även kampen idag mot rasism, fascism och klassorättvisorna i samhället.

Den antirasistiska rörelsen i Göteborg är aktiv inte bara den 9 november och andra minnesdagar utan alla dagar om året.

20121110-175524.jpg

Kvällen avslutades på Gustaf Adolfs torg med musik och tal från Alexander Bengtsson från den antirasistiska stiftelsen Expo. Bengtsson höll ett bra och eldande tal som berörde behovet av antifascistiskt kamp lokalt, han pekade på det positiva i att flyktingrörelsen och Asylrörelsen växer för var dag.
Alexander lyfte fram exempel på hur organisering och motstånd stoppat rasistiska och nazitiska grupper från att etablera sig.

– Antirasister och antifascister tillsammans genom gemensam kamp kan vi stoppa rasismen. Det finns en stolt historia av motstånd. De kalla höstvindarna kan vända till varma vårvindar när vi kämpar tillsammans. Vi säger inga fler kristallnätter.

RS Göteborg

GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.