Fackliga ledare från FNRP och FMLN besökte RS i Göteborg

Tisdagen den 23 oktober besöktes Rättvisepartiet Socialisterna av två fackliga ledare från Latinamerika, Marta Silva från lärarfacken på Honduras samt FNRP och generalsekreteraren i Lärarförbundet i El Salvador, Israel Montano också medlem i FMLN. Det tre timmar långa mötet i Hammarkullen, Göteborg blev en diskussion om reform eller revolution, socialdemokrati eller socialism?

Israel Montano var första talare. Han representerar 47 000 lärare och inledde med att sända revolutionära hälsningar till RS och den svenska arbetarklassen.

20121029-175053.jpg

Han framförde sen de framsteg som valsegern för FMLN för tre år sedan inneburit. Att de sociala reformer som nu genomförs gynnar de allra fattigaste.

– El Salvador befinner sig likt övriga Latinamerika i en tid av förändring. Genom att FMLN vann valet har de första stegen tagits, men vi har lång väg kvar, säger Israel.

– Men det finns fortfarande de som är missnöjda. Givetvis högern, men också arbetare som vill se snabbare förändringar. Arbetare som kräver högre löner, berättar Israel.

– Men vi är långt ifrån kontroll över hela landet, El Salvador är ett av Latinamerikas fattigaste länder och FMLN tog över ett land i kaos och kris med hög kriminalitet och mycket våld. Ett våld högern hela tiden försöker understödja och skapa osäkerhet. Under de förhållandena är det svårt att arbeta. Högern kritiserar också de sociala reformerna som slösaktiga.

– Men som lärare försvarar vi reformerna. För de fattiga har de sociala programmet inneburit möjlighet till skola, men även skoluniformer, skor och ett glas mjölk, det betyder mycket för de fattiga, sa Israel.

Marta Silva fackligt aktiv lärare både i facket för grundskola och gymnasieskola och medlem av den revolutionära vänstern inom FNRP och det nya partiet Partido Libre, förklarade den nya situation som de befinner sig i på Honduras.

20121029-174937.jpg

– Lärarfacken är bland de radikalaste inom motståndsrörelsen och har sedan stadskuppen för tre år sedan varit en del av FNRPs ryggrad. Många lärare är också kandidater för Partido Libre i nästa års val.

– Kampen är permanent och utvecklas hela tiden. På grund av repressionen har vi fått ändra fokus från utåtriktade demonstrationer till andra fackliga och politiska strider, berättar Marta.

– Vår situation skiljer sig från den i El Salvador, vi har snarare en situation som liknar den som var i El Salvador under 70 talet.

– Vi möts av våld, gripanden och riktade mord mot bönder, studenter, arbetare och politiker. Vi arbetar under svåra förhållanden och lite tyder på att valet om ett år skulle bli ett rättvist och demokratiskt val, säger Marta.

– Vår kamp handlar om att ta tillbaka jorden, riva upp privatiseringarna och för social rättvisa. Den nyliberala regimen som installerats efter militärkuppen har privatiserat vattnet, utbildningen, sjukvården, gruvresurserna. Hela samhället håller på att slås sönder.

– Fattiga har inte längre råd med utbildning. Skolor, högskolor och universitet är privatiserade. Vår kamp är en kamp om makten och vinner vi inte valet pga valfusk så kommer befolkningen att inta gatorna igen.

Kristofer Lundberg från Rättvisepartiet Socialisterna berörde både El Salvador och Honduras i sitt tal.

– I El Salvador innebär varje liten reform och socialt projekt en direkt konfrontation med kapitalisterna och oligarkin. Det är viktigt att poängtera att det inte finns någon medelväg. För att försvara och utveckla de sociala reformerna behövs kamp för socialism.

Kristofer varnade också för de historiska lärdomarna.

– Det är viktiga steg som tas och det är en revolutionär process och ett politiskt återuppvaknande som sker. Men det revolutionära processen varar inte för alltid, får inte befolkningen nödvändiga förändringar kommer de tröttas ut. Sandinisterna i Niqaragua är ett exempel, de tog makten men bröt aldrig med kapitalismen och makten slet ur händerna på dem. En samexistens med kapitalismen är omöjlig, varnade Kristofer adresserat till El Salvador, och varnade vidare för den väg socialdemokratin i Sverige vandrat.

– I Honduras måste FNRP och Partido Libre diskutera valutgången. Hur ska man agera om valet inte blir rättvist vilket det troligen inte blir, hur fortsätter man den politiska och fackliga kampen, hur försvarar man strejker, protester, ledare och aktivister från repressionen och hur tar man makten?

– Men en lika viktig fråga är vad händer om man vinner valet, vilka är de politiska åtgärderna, vad gör man med staten, polisen och militären. Vilka lärdomar drar man från Chile 73. Detta är inte intelektuella diskussioner i Honduras utan dagsfrågor.

– Som marxister har vi inga illusioner i att befolkningens grundläggande behov kommer tillgodoses under kapitalismen.
Den revolutionära vänstern måste avansers fram för socialistisk revolution och en socialistisk federation i central och Sydamerika, avslutade Kristofer.

Längre intervjuer i nästa nummer av Offensiv med Marta Silva och Israel Montano.

Johannes Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s