Röster från 24 000-upproret

Cie Rosenqvist, studerar till sjuksköterska och initiativtagare till demonstrationen:

– 24 000 kr i månaden är vårt minimikrav. Det ligger egentligen på botten gällande vad som är rimligt för sjuksköterskor. Vi kommer att fortsätta föra fram våra krav under hösten och vi har redan nu en del inplanerade aktiviteter. Frågan handlar om höjda löner för sjuksköterskor, men vi är givetvis glada om andra yrkesgrupper tar efter, särskilt de kvinnodominerade.

Dafina Ibishi, studerar till sjuksköterska:

– Jag är här idag för att kämpa för rättvisa löner till alla sjuksköterskor. Denna lönehöjning är något som är nödvändigt på grund av det stora ansvar sjuksköterskor har i samhället. Vi kommer fortsätta bedriva kampanjen ända tills vi får igenom vårt krav på 24 000 kr.

 

 

 

Stina, Maria och Johanna:

– Vi sjuksköterskor kräver en löneökning på grund av den kompetens vi har efter tre års universitetsstudier. Vi är med och räddar liv och alla människor kommer någon gång att möta oss – vi är helt enkelt livsviktiga. Våra arbetstider är väldigt flexibla och det är många som jobbar natt. Högre lön är därför också viktigt för att höja yrkets status.

Marita Tenggren, Vårdförbundet:

– Jag har själv jobbat som sjuksköterska i 40 år och jag är här idag för att stötta de unga som ännu inte har en anställning. Vi som har en anställning har därmed även en skyldighet gentemot de andra. Det är främst inom dessa kvinnodominerade yrken som vi har en tuff uppförsbacke framför oss, vi kvinnor måste därför hålla ihop. Det som krävs nu är politiska beslut, riktade pengar och sedan en uppföljning av dessa pengar.

Intervjuer och foto: Irma Mahmutovic

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.