Lagar om barns rättigheter bryts av Migrationsverket

Iman Jalili en politisk flykting från Iran aktiv i gruppen Misstro oss inte och medlem i Rättvisepartiet Socialisterna. 2009 fick Iman en dotter i Sverige och idag har han delad vårdnad. RS och Offensiv träffade Iman redan 2010 då han berättade om sin politiska aktivism i Iran. Redan då hade Iman uppvisat bevis till Migrationsverket att han varit förföljd av Iranska regimen. 

Imans kamp mot den iranska diktaturen är skäl nog till asyl. Att han nu också har en dotter ger ytterligare skäl till uppehållstillstånd. FN har tydliga barnkonventioner som Sverige skrivit under på: ”Ett barn ska inte skiljas från föräldrarna mot deras vilja, utom när det är för barnets bästa. Barn som är skilt från föräldrarna har rätt att träffa dem regelbundet.”

2010 kom det en ny lag som menar att föräldrar till barn med svenskt medborgarskap ej behöver lämna landet för att på nytt söka uppehållstillstånd på anknytning, detta för att se till barnens bästa. Denna lag innebär alltså att om en person som skulle fått uppehållstillståndet från hemlandet innan inresan till Sverige ska de inte behöva lämna landet för att lämna in den ansökan. Detta för att ett barn som separeras från sin förälder kan innebära att barnet far illa. Men Migrationsverket förvägrar Iman och hans dotter den rätten. De hänvisar honom att återvända till Iran och söka på anknytning trots att han hotas att fängslas.

Migrationsverkets egna granskning visar att barnperspektivet ofta saknas i utredningar, skrev GP den 28 november 2011. Då granskades 58 olika ärenden där det konstaterades att ”ofta” saknas ett barnperspektiv.

Trots denna lag menar Migrationsverket att utvisningen ska verkställas. När Iman fick utvisningsbeslutet var hans åvarande sambo gravid med deras barn. Migrationsverket nekar inte till det faktum att Imans dotter kan ta skada av en eventuell separering från sin pappa, men hänvisar till att det i beslutet väger tyngre att Iman vistats i Sverige ”illegalt” då han inte lämnat landet vid utvisning.

– Men jag kunde inte återvända till Iran då jag hotas av regimen, dessutom var min flickvän gravid.

Iman flydde från Iran efter att diktaturen börjat förfölja honom, och när han uppvisat beslut från domstolen i Iran där de dömt honom till fängelse, så nekas detta som bevis i Sverige.

Sedan dess har Iman fortsatt sitt politiska engagemang mot den iranska diktaturen och för rätten till asyl tillsammans med Misstro Oss Inte och Rättvisepartiet Socialisterna.

– Jag har deltagit i protester, exempelvis utanför Iranska ambassaden i Stockholm och på lördagar deltar jag i torgmöten i Göteborg.

Intervju: Amer Mohammed Ali

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s