Stoppa nedskärningarna på äldreomsorgen

40 miljoner i nedskärningar är ett hårt slag mot förorterna i Östra Göteborg. Offensiv har träffat en anställd på ett av stadsdelens äldreboenden.

Vårdbiträdet vill vara anonymt på grund av att hon inte har en tillsvidareanställning, och inte vill riskera några repressalier från ledningen. Hon vittnar om en arbetsmiljö med lite inflytande och mycket stress.

– Vi har bara APT (arbetsplatsträff) en gång i månaden. Där är det mest chefen som tar plats och det ges inget utrymme för personalen att diskutera de problem som finns. Chefen pratar om budgeten och att vi är duktiga om avdelningen håller den.

– Det är många som är sjukskrivna på grund av att vi har för mycket att göra och för att det är för lite personal. Till exempel så finns det bara en sjuksköterska per avdelning, de har det naturligtvis väldigt stressigt, och är dessutom bara tillgängliga vardagar på dagtid. Övrig tid så får man ringa hemvården som med ett team täcker upp hela stadsdelen. Detta gör att vi tvingas ta ansvar som vi egentligen inte ska göra. Flera gånger har hemsjukvårdens sjuksköterskor fått säga att vi ska ringa 112 istället, för de inte har tid. Chefen vet om det här men det händer inget i alla fall.

Vardagen för de gamla är väldigt inrutad. På grund av att personalstyrkan är så liten tvingas man lägga alla tidigt, eftersom nattpersonalen inte hinner. Många av problemen både vad gäller arbetsmiljö och hur de gamla tas om hand har flera gånger kommunicerats till chefer men det händer ingenting med det. Utöver det är många rädda att klaga.

– Man är rädd för att bli av med jobbet helt enkelt. Många på avdelningen har invandrarbakgrund och kan inte allt om sina fackliga rättigheter, det här utnyttjar arbetsgivaren. Men det är ändå tyst från de anställda.

– Vi skulle behöva ett starkt fack på jobbet, som vågade säga ifrån.

Emma Öman

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s