Demonstrerade mot trängselskatten

På torsdagskvällen hölls en demonstration utanför kommunfullmäktige under parollen Skrota trängselskatten – För gratis och utbyggd kollektivtrafik.

-Enigheten är stor från högeralliansen till de rödgröna bland det politiska etablissemanget i frågan, sa initiativtagaren Johannes Lundberg.

20121012-073600.jpg

– Det här initiativet har tagits som startskottet till en kampanj med utåtriktade protester mot trängselskatten. Inget parti i fullmäktige kommer att stoppa trängselskatten, det kan bara en rörelse underifrån göra.

– GT:s namninsamlingskampanj med krav på folkomröstning visar den breda opposition som finns bland göteborgarna, men namnunderskrifter räcker inte för att stoppa detta. Det är när marken gungar under beslutsfattarna som de kan pressas att ändra sig, sa Johannes i sitt tal.

De som drabbas av trängselavgiften är arbetare och låginkomsttagare. En kommunalare som tvingas ta bilen till jobbet eller barnen till träning och kommer upp i maxtaxan förlorar på ett år en månadslön efter skatt.
Det innebär således en direkt lönesänkning vilket är skäl nog för att den samlade fackföreningsrörelsen att agera i medlemmarnas intresse mot denna avgift.
Man ska kalla saker vid dess rätta namn och det är att det är en avgift och ingen skatt. Skatt betalas efter bärkraft, en avgift är lika hög oavsett storlek på plånbok.

20121012-073713.jpg

– Den miljöaspekt som lyfts fram är viktig. Miljösatsningar behövs, men för det behövs utbyggd och gratis kollektivtrafik istället för den här straffavgiften, konstaterade Joel Eriksson som också talade.

Stefan Berg

RS tidigare om trängselskatten:

Skrota trängselskatten

Västlänken en dyr historia

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.