RS svarar Björn Hasselgren på GP Debatt

Förbjud vinster i välfärden

Vinstkramande riskkapitalister har inlett en mediaoffensiv mot kraven på ett stopp på vinster i välfärden. Underifrån växer protesterna och efter LO-kongressens beslut om non profit-princip så har pressen ökat, inte minst på lokala S-politiker som ute i Sveriges kommuner varit med och drivit igenom privatiseringar i skola, vård och omsorg.

Efter att ha trollat lite med opinionssiffror ställer

Björn Hasselgren den retoriska frågan ”Vad finns det då för problem med förslag om vinstförbud?” Jo, det bryter mot marknadsekonomins grundidé. Denna grundidé, som på ett närmast mytologiskt sätt, sägs kunna kontrollera de företag som ger sig in i en verksamhet så att de som inte sköter sig eller de som är oseriösa sållas bort, och kvar endast blir de som tar hand om sina anställda, som sköter sina kunder och som följer lagar och riktlinjer. Diskussionen handlar om vinster i välfärden, något som Hasselgren med luddiga hänvisningar till en Novus-undersökning menar att en majoritet av svenskarna vill ha. Redovisningen av undersökningen är ett imponerande exempel på hur man genom egna slutsatser och svepande formuleringar kan förvanska statistik. Faktum kvarstår: undersökning efter undersökning visar att opinionen mot vinster inom välfärden är djupt impopulärt.

I debattartikeln som Hasselgren försöker svara på redovisar förbundsordförandena för 6F-facken punkt för punkt hur stort stödet för en lag mot vinster inom välfärden är. Fakta är också att privata äldreboenden i snitt har 10 procent lägre bemanning (enligt siffror från Socialstyrelsen), och att inom friskolorna har personalen sämre behörighet, att man satsar mindre pengar på till exempel skolgårdar och laborationsutrymmen, allt för att kunna maximera den skattefinansierade vinsten.

En annan undersökning som Hasselgren väljer att inte hänvisa till är den som Studieförbundet Näringsliv och Samhälle genomförde förra året, och som skulle bevisa de fantastiska effekter privatiseringarna och det som brukar hyllas som valfrihet haft. Slutsatsen var inte fullt så tillfredsställande, då det enda man kunde fastställa i forskningsrapporten var att de positiva effekterna helt uteblivit. Man skriver bland annat ”Lärartätheten bland de vinstdrivna friskolorna är relativt låg, samtidigt som elever från vinstdrivna grundskolor tenderar att prestera något sämre på gymnasiet än elever med motsvarande betyg från kommunala grundskolor”. En slutsats som levereras avslöjar också en av de största myterna odlad av privatiseringsförespråkare, nämligen ”Kundvalet inom äldreomsorgen kan ses som en vidareutveckling av 1990-talets anbudskonkurrens och har haft ideologiska drivkrafter snarare än drivits av krav från de äldre själva”.

När LO-kongressen i våras körde över ledningen och beslutade om en non profit-princip inom välfärden togs ett viktigt steg för den rörelse som under en tid växt, både inom och utanför fackföreningsrörelsen. Att regeringen nu inlett en undersökning kring förhållandena inom välfärdssektorn, som man öppnat upp för riskkapitalister, är positivt men inget hopp får väckas för att någon lösning ska tas fram. Risken när istället att utredningen används för att ge sken av att man vill genomföra regleringar. Troligt är att slutsatserna också kommer få stöd av de delar av socialdemokratin och vänstern med Stefan Löfven i ledningen, som inte vill se ett förbud mot vinster.

Att vara emot vinster är inte samma sak som att vara mot att verksamheter drivs med överskott. Och kravet på att överskottet inte ska mata aktieägare och riskkapitalister som genom sämre bemanning, lägre löner, sämre arbetsmiljö och lägre kvalitet gör stora vinster på skolor, vård och omsorg har ett överväldigande stöd bland allmänheten.

Nu måste kampen inom LO-facken fortsätta, för att sätta än mer press på ledning och politiker att lyssna till medborgarna. Ett förslag är att facken ska utlysa protestdagar över hela landet, där man samlar inte bara sina medlemmar utan alla som vill att deras barn ska säkras en god skola, att deras föräldrar ska ha det bra när de blir äldre och att de själva ska få bra och säker vård när de blir sjuka eller skadade.

Stefan Berg, ordförande Rättvisepartiet Socialisterna Göteborg och aktiv inom nätverket Välfärd utan Vinst.

GP

GP2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.