Seger i hamnarna

I fredags eftermiddag stod det klart att Transport och Hamnarbetarförbundet (HF) gick segrande ur avtalskonflikten, efter att Sveriges Hamnar accepterat Transports lönekrav.

Blockaden av övertid, nyanställningar, inhyrning och mertidsarbete som inleddes midnatt den 27 september fick snabbt önskad effekt. Transport tackade på tisdagen nej till ett provokativt lågt lönebud från medlarna efter att arbetsgivarna retirerat på frågan om inskränkningar i fackens inflytande över arbetstidsförläggningen. Arbetsgivarnas bud var på  765 kronor över 14 månader, Transports bud sträcker sig över 12 månader men motsvarar 903 kronor på 14 månader. När Offensiv på torsdagen pratade med företrädare för både Transport och HF förutsåg man att det skulle hetta till först under eller efter helgen, men arbetsgivarna vågade inte utmana de enade fackföreningarna. En längre konflikt skulle bli kostsam för Sveriges hamnar som på fredag eftermiddag tvingades krypa till korset och helt acceptera fackens krav.

Transports ordförande Lars Lindgren kommenterade till TT på fredagen:

– De tog tog kontakt med oss i eftermiddag och ville skriva ett avtal med de nivåer som vi hade begärt, alltså 774 kronor per månad i tolv månader. Det är precis vad vi har begärt.

Segern för Transport och HF visar tydligt på vad som kan uppnås om facken rustar för strid och använder den kollektiva styrka arbetarna besitter. Beslutsamhet och enigheten i de båda fackens agerande har utan tvekan varit avgörande. Tidigare har arbetsgivarna försökt spela ut facken mot varandra, men under denna avtalsrörelse har man bildat en enad front. Detta blev möjligt efter att Transport släppt in HF i samarbete. HF:s kämpande tradition och erfarenheter av kamp måste sägas haft en avgörande betydelse för utgången. Genom att öppet ansluta sig till Transports krav, både i ord och handling, satte man inte bara ytterligare press på arbetsgivarna, utan också på Transport, att löpa linan ut och gå till konflikt.

Segern i hamnarna måste lyftas som ett inspirerande exempel i en tid av fackliga reträtter.

Stefan Berg

GP SVT DI

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.