Fortsatt bostadskris för studenter

Fortfarande råder det en akut brist på bostäder för studenter, och politikerna fortsätter sitt svek mot studenterna.

Göteborgs stad har utlovat att 2 000 nya studentbostäder ska byggas mellan perioden 2010-2015, men enligt prognoser kommer man bara att ha byggt klart omkring 300 av dessa till 2015. Från politikernas sida lägger man skulden på varandra: den rödgröna majoriteten i Göteborg skyller på Alliansen och tvärtom. Etablissemanget skyller ifrån sig i vanlig ordning och vill inte ta ansvar för studenternas situation.

Naturligtvis är det ett stort svek och ett misslyckande att inte kunna bygga de utlovade bostäderna under utsatt tid, men faktum är att även om dessa 2 000 studentbostäderna hade byggts så hade det varit på tok för lite. Förra året framgick det att 5/6 studenter stod utan studentlägenhet, det vill säga att av Göteborgs 60 000 högskolestudenter så fanns det bara 9 000 tillgängliga studentbostäder. Resten tvingas söka andrahandskontrakt, bo som inneboende eller söka tillfällig respit hos vänner och familj.

Nationellt ser det lika illa ut: av landets över 300 000 högskolestudenter så finns det omkring 83 000 studentbostäder. Samtidigt tvingas man att ta höga studentlån, alternativt jobba vid sidan av studierna för att överleva. Detta leder naturligtvis till en stressfylld situation där livskvaliteten sänks markant.

Regeringen har under en lång period sålt ut allmännyttan och privatiserat boendena vilket leder till en ökad bostadssegregation. Jämför man med 1990 så finns det över 60 000 hyresrätter mindre idag. Kapitalister tjänar storkovan medan vanligt folk tvingas bo som inneboende eller lämnas bostadslösa. Den politiken har såklart också medfört att studenter har stora svårigheter med att hitta något boende.

Det råder akut bostadsbrist i Göteborg och för den delen hela landet, inte bara på studentbostäder. 19 miljarder kronor hade det kostat att bygga bort bostadsbristen i hela landet, och pengarna för detta finns. Problemet är att det rådande systemet, kapitalismen, hellre berikar de som redan har än att satsa utefter vanliga människors behov, i detta fallet tak över huvudet. Det krävs en aktiv kamp mot kapitalismen för att få till stånd en rättvis och jämn fördelning av resurserna i samhället. Rättvisepartiet Socialisterna säger: låt de rika betala, låt bostäderna vara i offentlig regi under demokratisk kontroll av de boende, förstatliga byggmonopolen och rusta upp miljonprogrammen. Pengarna finns, men det krävs att man sätter press och mobiliserar till gräsrotskamp för att få politiker och andra ansvariga att skjuta till pengarna.

Robert Bielecki

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s