En aktiv kvinnorörelse för asyl behövs

Inför asylkonferensen: Vi kräver skydd till alla våldsutsatta papperslösa kvinnor!

Det är en vardag präglad av ovisshet och oro. Det är ett liv där du känner dig ensam, rädd och övergiven. Som papperslös tvingas du in i ett outhärdligt tillstånd där du inte kan gå bakåt, men aldrig heller framåt. Du är fri men fortfarande en fånge.

Antalet väpnade konflikter har ökat drastiskt sedan början på 90-talet och 43 miljoner människor är idag på flykt undan krig, förtryck och fattigdom. Det är civilbefolkningen som blir måltavlor och utsätts för ofantliga brott mot mänskliga rättigheter.

Sexuellt och könsbaserat våld som våldtäkter, tvångsaborter, könsstympning och trafficking blir vardagsmat i vårt patriarkala samhället där kvinnor är de som blir värst drabbade.
På grund av sin position i samhället, att de saknar medel att kunna resa eller kunskap om sina rättigheter gör det svårare för kvinnor än män att fly till ett land där de kan söka asyl. Och där kunskapen om de risker som du kan utsättas för under flykt slutar och desperationen tar vid, står andra som är beredda att utnyttja kvinnor för sexuella tjänster i utbyte mot ett passerkort och risken för att hamna i prostitution och trafficking är stor.

Papperslösa flyktingar saknar helt grundläggande rättigheter; de kan inte söka jobb eller utbildning, de kämpar för att sätta sina barn på dagis, mätta magar och få tak över huvudet. Samtidigt som de tvingas att ständigt kasta en blick över axeln i rädsla för att utvisas.

Är du papperslös och kvinna och tvingas fly från misshandel och sexuella övergrepp så förvärras radikalt den redan desperata situationen och det kan ha förödande konsekvenser. För vart ska du vänta dig? Till polisen som ber dig att packa din väska och sen skickar dig tillbaka till det land du flydde ifrån? Till socialtjänsten som under bristande resurser på grund av nedskärningar erbjuder dig en enkelbiljett tillbaka istället för att hitta ett säkert boende? Papperslösa kvinnor som drabbas av misshandel eller utnyttjas sexuellt ska inte behöva uthärda det i ensamhet i rädsla för att utvisas, det ska finnas hjälp att få.

Det finns kvinnojourer att vända sig till, som erbjuder skydd och stöd. Men resurserna är små och långt ifrån hälften får den hjälp de behöver. Systerjouren Somaya är en utav dem och under 2011 var 20 procent av de nya hjälpsökande just våldsutsatta papperslösa kvinnor. De har 20 platser i sitt skyddade boende. Men vart ska resten vända sig?

Organisationen Ain’t I a woman är en organisation som kämpar med att papperslösa kvinnor ska ha rätt till skydd och kunna anmäla brott utan att riskera utvisning och de har med en viss framgång fått två kommuner i Sverige att ge extrainsatt stöd till kvinnojourer för att även papperslösa kvinnor ska kunna ha möjlighet att söka och erhålla hjälp och skydd. Att ge alla kvinnor en fristad från våld inte är en självklarhet i Sverige är besynnerligt, men inte förvånande med tanke på det klimat som alla marginaliserade grupper i samhället tvingas att uthärda.

Det kapitalistiska systemet är beroende av en könsmaktsordning och dess politik stärker patriarkatet som dessa maktstukturer vilar på.
Det krävs mer stöd till kvinnojourer och amnesti åt alla papperslösa flyktingar och det kan vi uppnå genom en aktiv kvinnorörelse som en del av arbetarrörelsen, som kämpar mot alla former av förtryck och för en enad kamp mot hela det kapitalistiska systemet.

Caroline Holmgren

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.