Alleuropeisk solidaritet med portugisiska hamnarbetare

I Göteborg samlades hamnarbetare utanför port fyra i Göteborgs Hamn som en del av en internationell solidaritetsstrejk.

Under en timme strejkade hamnarbetare i Sverige, Danmark, Frankrike, Spanien, Cypern, Italien, Malta och Grekland i solidaritet med de portugisiska hamnarbetarna efter Trojkans (EU, ECB och IMF) försök till utpressning för att försämra villkoren i hamnarna. Svenska Hamnarbetarförbundet tillhör den internationella organisationen International Dockworkers’ Councils (IDC) som gjort en hemställan om sympatistrejker.

Bakgrunden till strejken är det nödlån som den portugisiska regeringen vill ta, och som av Trojkan villkorats med exakt samma villkor som i EU-kommissionens Hamndirektiv. Direktivet har i flera omgångar röstats ned efter massiva protester, senast 2006 då över 10 000 hamnarbetare demonstrerade utanför EU-parlamentet i Strasbourg. Enligt EU råder det ett monopol i hamnarna, eftersom hamnarnas egen personal ska användas i hamnarbetet, och direktivets avsikt var att bryta detta monopol.

– Kravet från Trojkan är ett sätt att smyga igenom förändringen så att man sedan kan driva igenom det via juridiken. Man vill ta bort utbildningskraven, vi ska inte vara en yrkesgrupp längre, så att vem som helst ska kunna utföra arbete i hamnarna. Tanken med detta är att hamnarbetarna, precis som förut innan ILO-konventionen ska konkurrera med sjömännen om till exempel servicearbetet. Det långsiktiga målet är att dumpa lönerna och att krossa den fackliga organiseringen, säger Erik Helgesson, förtroendevald i Hamn4an i Göteborgs Hamn till Offensiv.

– I Portugal organiserar vårt fack 80 procent av hamnarbetarna, och sedan den 17 september har man varit ute in strejk med lotsarna och hamntjänstemännen. Nu har dock regeringen kommit fram till en överenskommelse med ett mindre fack, som sålt ut sig mot ett löfte om att deras äldre medlemmar ska få behålla sina pensionsavtal. Därför kan det komma en andra omgång av sympatiåtgärder i oktober, fortsätter Helgesson.

Ulrik Ackerback, huvudskyddsombud i Göteborgs Hamn säger till Offensiv att det är viktigt med den internationella solidariteten.

– Vi vill stötta våra kamrater i Portugal. Det här förslaget hotar arbetsrätten för hamnarbetare i hela Europa. Att vi skulle delta i solidaritetsaktioner antogs enhälligt av våra medlemmar på ett möte.

Även Transport har meddelat att de kommer respektera Hamnarbetarförbundets stridsåtgärd, och även Transportanslutna arbetare lade ner arbetet under den utlysta strejktimmen.

Framför de strejkande arbetarna informerade sedan Erik Helgesson om den pågående avtalsrörelsen och läget inför det konfliktvarsel som lagts till torsdag den 27 september. Transport och Hamnarbetarförbundet har kommit överens om en enad facklig front vilket gör att man båda lagt likadana varsel. I förhandlingarna med medlarna kommer man ingenstans, utan arbetsgivarna håller fast vid krav på försämringar i fackens möjlighet till inflytande över arbetstiden. Man kräver rätten att fritt förlägga arbetstiden mellan kl 8.00-18.00, att ta bort OB-tilläggen för dessa tider samt rätten att beordra övertid på alla schemalagda pass.

– Konflikten omfattar all övertid, mertid, nyanställning och inhyrning och vi planerar en snabb upptrappning om vi inte når en lösning, säger Erik Helgesson.

Offensiv kommer bevaka avtalsrörelsen under veckan.

Stefan Berg

Se bilder från strejken

Hamn4an GP1 GP2 SR

Tidigare Offensiv om strejken

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.