Gaturiksdag för välfärd utan vinst

PRESSINFO

Nu lagstiftar vi mot vinstuttag ur välfärden!

På måndag antas Lex Carema.

Arr. av Manifestationen och folkets gauriksdag är Nätverket välfärd utan vinst i samarbete med Teater Tribunalen.

Åtta av tio svenskar vänder sig mot vinstuttag ur den offentligt finansierade vården – men i Sveriges riksdag stöds riskkapitalbolagens vinstjakt av en majoritet.

20120916-184423.jpg

Därför samlas vi till en folkets gaturiksdag på måndag 17 september vid Mynttorget och lagstiftar mot vinstuttag från de skattefinansierade välfärdssystemen. Vård, skola, omsorg och övrig offentlig välfärd ska inte dräneras på sina knappa medel för att bli till vinster hos det privata näringslivet.

En gång i tiden, 1984, antog regeringen Palme en ”Lex Pysslingen” mot vinstdriven barnomsorg. Den välfärdslagen revs upp av Carl Bildts högerregering som 1991 öppnade slussarna för privatiseringar och vinstjakt på alltfler välfärdsområden. Idag ser vi resultaten i form av Caremaskandaler, segregerade skolor och alltmer pressad personal.

Men nu är det dags att sätta stopp. I våras beslutade LO-kongressen att säga nej till vinster i välfärden. En gräsrotskampanj löper över landet med budkavle, opinionsyttringar och press på politikerna.

Nu på måndag tar vi saken i egna händer, river upp tillstånden för vinstdriven välfärd och lagstiftar mot riskapitalisternas härjningar!

Vi samlas på Sergels torg kl 17 där Göran Greider, Johan Ehrenberg, Ann-Margarethe Livh med flera talar, för avmarsch kl 18 med blåsorkester till folkriksdagens högtidliga öppnande och förhandling på Mynttorget.

På folkets gaturiksdag framlägger välfärdsutskottet förslag till en Lex Carema mot vinstdriven offentlig välfärd för beslut av de hundratals församlade gatuledamöterna.

I Lex Carema slås entydigt fast att organiseringen av den offentligt finansierade välfärden, som skola, barnomsorg och äldrevård, liksom central infrastruktur inom post och kollektivtrafik, är en gemensam angelägenhet under demokratisk kontroll. Inga statliga eller kommunala bidrag kan tillfalla affärsdrivande företag vars vinster går till företag, koncerner, riskkapitalbolag eller enskilda spekulanter.

Lagen träder omedelbart ikraft varvid landets kommuner, landsting och icke vinstdrivande sammanslutningar, under personalens och brukarnas medverkan, i vederbörlig ordning övertar ansvar och drift för skattefinansierad välfärd.

Manifestationen och budkavlen mot vinster i välfärden arrangeras av Nätverket Välfärd utan vinst med stöd av bland andra de fackliga organisationerna SEKO Stockholm, Kommunals sektioner Gullmarsplan och Centrala länet, SEKO klubb 111, SEKO Postklubb Södra Stockholm mfl.

Folkets gaturiksdag arrangeras med stöd av Teater Tribunalen.

För ytterligare information, kontakta nätverket Välfärd utan vinst genom:

Sanna Tefke: 076 287 40 50
Göran Gustavsson: 070 400 90 33
Håkan Blomqvist: 0709 38 46 17

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.