Antifascistisk seger i Göteborg

Över 300 antirasister överröstade nazistiska Nationaldemokraterna (ND) när de försökte hålla torgmöte i Göteborg.

20120915-211742.jpg

Nazisternas tal isolerades av talkörer som ”inga gator, inga torg åt nazister i Göteborg” och ”inga rasister på våra gator”.
Att de sex tillresta nazisterna kunde ha sitt torgmöte var tack vare den massiva polisinsatsen på 100 poliser, hundpatruller och polis till häst som stod till nazisternas försvar.

Redan under tisdagen fick Rättvisepartiet Socialisterna reda på att ND tänkte hålla torgmötesturné i Västsverige, däribland i Göteborg, och snabbt startades en mobilisering inför detta och alla antirasister uppmanades att mobilisera. Förutom Rättvisepartiet Socialisterna hade Revolutionära Fronten utåtriktad mobilisering till demonstrationen.
I rädsla för de antirasistiska protesterna valde ND och polisen under torsdagskvällen att ändra tid och plats för nazisternas torgmöte.
Detta var ett försök att förvirra antirasisterna och på så sätt minska motdemonstrationen.

Polisen var också rädd att hela Brunnsparken skulle blockeras vilket skett tidigare och på så sätt inte bara stoppa nazisterna utan också lamslå trafiken.
Göteborg har en stolt antirasistisk tradition och dagen blev en klar seger åt antirasisterna, och de sex nazisterna fick lämna Göteborg med svansen mellan benen.

Den antirasistiska rörelsen mobilisera drygt 300 personer på kort tid mot nazisterna som nu var hälften av dess samling i april, som då stoppades av mellan 1000 och 2000 antirasister sammankallade av Rättvisepartiet Socialisterna. Att de inte lyckades samla fler trots en utannonserad mötesturne är ett direkt resultat av det antifascistiska protesterna. I Jönköping samlades dagen innan 100 antirasister och även i Borås samma dag.

Nazisterna har inte kunnat demonstrera i Göteborg sedan 2004 då ND stoppades av en massiv blockad.
En stor faktor att nazister inte kunnat demonstrera i Göteborg utan att kraftigt blivit bekämpade av antirasister har demoraliserat dem och idag är Göteborg fritt från nazistiska organisationer vilket minskat det nazistiska våldet i staden.
Detta visar på vikten av en levande antifascistisk motståndsrörelse.

RS Göteborg

20120915-211912.jpg

20120915-211922.jpg

20120915-211939.jpg

20120915-211948.jpg

 

 

Jnytt, BT, GP

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s