Minnesmanifestation i Göteborg: Kuppen i Chile 11 september 1973

Idag samlades 70 personer i hällregn i Brunnsparkens för att minnas kuppen i Chile den 11 september 1973. Tal och musik avlöste varanda och framför podiet tändes ljus för offren 1973. Minela Mahmutovic var kvällens konfransier och presenterade talarna. Alejandra Iriarte talade om studenternas kamp, Janette Montoya om mapchefolkets kamp och Kristofer Lundberg om 1973 och dess lärdomar för idag.

20120911-194216.jpg

Nedan publicerar vi Rättvisepartiet Socialisternas Kristofer Lundbergs tal:

Den 11 september 1973, blev inledningen på ett 17 år långt kapitel och svarta sidor i den Chilenska historieboken.
Än idag lever tiotusentals med såväl fysiska som psykiska ärr från diktaturtiden.

Den 11 september 1973 genomfördes den av USA stödda militärkuppen av Agusto Pinochet mot den folkvalda socialistiska presidenten Salvador Allende.

Överklassen och imperialismen satte sitt hopp till fascisterna när de såg hur den socialistiska regeringen stärkte arbetarklassen och de fattiga.
Allende genomförde omfattande reformprogram och gav värdigheten tillbaka åt ett förtrampat folk.

Militären stormade presidentpalatset La Moneda där Allende och hans livvakter befann sig. Det blev inledningen på en mörkt tid.

Närmare 300 000 personer torterades i de ökända fängelserna, i mörka källarlokaler och på idrottsarenor.
Militärer tränade av CIA tortyrexperter genomförde de omänskligaste handlingar mot dem som vågade drömma om frihet och rättvisa.

Tiotusentals politiskt och fackligt aktiva förföljdes, torterades, avrättades, mördades eller försvann.

Siffrorna om antalet döda går isär, men man talar om över 3 500 dödade och än idag saknas 1500 personer, 1500 familjer som ännu saknar svar.

Det chilenska folket uppvisade en otrolig heroism och kämparglöd, de var beredda att försvara sin president och de sociala reformerna. Idag demonstrerar miljoner människor mot sina regeringar i hela världen, i Chile 73 demonstrerade man för sin president.

10 000 tals demonstrerade utanför presidentpalatset och krävde vapen för att slå tillbaka en militärkupp, men Allende ville in i det sista ha en fredlig utveckling, det var troligen hans största misstag och kom att kosta honom livet och tusentals med honom.
Hade arbetarklassen och de fattiga i masskala beväpnats hade militären kunnat slås tillbaka.

Under Pinochets blodiga styre skulle vänstern utplånas politiskt och fysiskt.
Militärdiktaturen förbjöd samtliga politiska partier och all form av demokratisk organisering.

Den chilenska militärdiktaturen var nära vän med den härskande klassen i Amerika och Europa,
Pinochet var en personlig vän med Storbritanniens Tatcher.
Och tillsammans genomdrev de den nyliberala agenda som idag präglar hela världen och åter dragit kapitalismen in i en ekonomisk kris som nu vältas över på arbetarna och våra familjer.

20120912-083839.jpg

Än idag betalar arbetarklassen och de kommande generationerna för efterspelet från militärkuppen den 11 september, den nyliberala exprimentverkstad som Chile blev slog hela välfärdssystemet i spillror och än idag vilar den chilenska konstitutionen på diktaturens grundval.

Den som höjer rösten i högerregeringens Chile idag får vara beredd på att mötas av tårgas, vattenkanoner, gummikulor, batonger och fängslanden. Än idag dränks folkets protester i blod men idag av Pinêraregeringen.

Konflikten mellan dagens chilenska regering och dess befolkning når allt våldsammare nivåer. Regeringen har slagit ner hårt mot såväl Mapuchefolket, och Aysenprovinsens fattiga familjer som studenterna.

Studenterna, vars massiva rörelse kräver rätten till avgiftsfri utbildning utan vinstintressen lyckades med stöd av arbetarklassen tvinga president Piñera på knä förra året.

Studenterna tog till gatorna över 40 ggr under 2011. Så många som en halv miljon människor intog gatorna till stöd för studenterna.
I slutet av juni i år genomfördes en marsch där uppemot 150 000 personer deltog, med krav på en gratis och bra utbildning för alla och en nationalisering av kopparindustrin för att finansiera gratis utbildning.

Den 14 augusti fortsatte protesterna vilket inleddes med nya gymnasieockupationer. Studenterna satte även upp blockader och vägspärrar och har än en gång visat att de är beredda att kämpa.

Studenterna demonstrerar fredligt men attackeras av polis och när de slår tillbaka anklagas de för våldsamma protester.
Den angripna blir angriparen. Staten gör allt för att stoppa studenternas krav på rättvisa.

Många har fått skallskador, brutna näsor och ben. Det kommer även fler och fler rapporter om sexuella trakasserier i häktet.

Det är detta den borgerliga demokrati som Chiles överklass erbjuder morgondagens unga.

Dagens manifestation ger vårt fulla stöd för avgiftsfri utbildning av god kvalitet utan vinstintressen!
Vi stödjer studenternas krav att finansiera reformerna med en socialisering av gruvindustrin och säger släpp alla fängslade studenter.

Det bästa stödet vi kan ge de chilenska studenterna är att inspireras av deras kamp och ta protesterna hit till Sverige mot friskoleeländet, mot nedskärningarna och mot hur skolan rånas av rikskapitalister som för ut vinster till skatteparadis.

Samma repression som studenterna möter riktar Pinera mot Mapuchefolket.
Terrorlagar från diktaturtiden används för att slå ned på ursprungsbefolkningens protester.

Mapuchefolket kräver rättvisa, de kräver rätten till sina marker.

På flera fängelser söder om Santiago har mapucheaktivister fängslats anklagade för terrorism.
Men frihetskamp är inte terrorism.
Den chilenska högerregeringen använder sig av de gamla fascistiska lagar som upprättades under Pinochetdiktaturen. Dessa lagar används mot politiska aktivister, ursprungsfolket och sociala rörelser.

Bland de fängslade finns kvinnor med barn. De områden där omkring två miljoner mapucheindianer bor har blivit starkt militariserade.
Beväpnade styrkor gör räder in i folks hem för att skrämma befolkningen till tystnad.

Bakom denna terrorism riktat mot mapuchefolket står högerregeringen och dess väpnade styrkor.

Bakgrunden till den chilenska högerregeringens stadsterrorism riktad mot mapuchebefolkningen är dess rädsla för en framväxande rörelse och att Mapuchefolket och arbetarklassen ska göra gemensam sak med studenterna, Pinera vet att när detta sker är hans dagar räknade.

Idag skickar vi en tydlig signal till den chilenska regeringen:
-Frige alla politiska fångar
-Avmilitarisera mapuchefolkets områden
-Avskaffa de fascistiska antiterroristlagarna
-Fullt stöd till mapuchefolkets kamp för politiska och mänskliga rättigheter

Arbetare, studenter och ursprungsfolk har fått betala med sina liv i kampen mot Pineraregeringen. Ett rättfärdigt krav är därför, ned med mördarnas regering, ned med
Pinera.

Dagensk kamp har många lärdomar att dra från utgången i Chile 1973.
Historien lär oss att kapitalismen kan inte reformeras den måste störtas.

Idag ser vi hur militärkupperna återigen står på dagordningen med Honduras som tydligaste exempel där befolkningen nu reser sig mot kuppmakarna.

Borgarklassen kommer aldrig frivilligt lämna ifrån sig makten och för dem betyder inte den borgerliga demokratin någonting om de förlorar sina ekonomiska intressen.
Borgarklassen kommer att göra allt i sin makt för att skydda sina ekonomiska intressen, även att störta demokratiskt valda presidenter, dränka folket i blod och införa diktatur.

Arbetarklassen måste därför organisera sitt självförsvar och massorganisationer för att fullborda den socialistiska revolutionen i Chile, Latinamerika och hela världen.

Idag minns vi, men vi sörjer inte, vi organiserar.
Kampen är nu, framtiden är vår, Venceremos.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s