Jaga bort rasisterna ur Forserum (Uppdaterad)

Uppdaterad:

Våldet och trakasserier mot somalier fortsätter i Forserum. Stenkastning, hot och våld har blivit vardagen för somalierna i det lilla samhället. Senast avslöjade SVT Smålandsnytt om hur två små flickor jagats av en man på motorcykel som hotade att våldta dem och hur en somalisk flicka tvingats hälla mjölk över sig för att “bli vit”.

Förra tisdagen kom nya vittnesmål från somalier om trakasserier, hot och våld. Berättelserna kom fram på ett möte mellan myndigheter och somaliska organisationer.

I den stora uppmärksamhet som följt med mediabevakningen i Forserum såg SD-ledaren Jimmie Åkesson till att få ta del av uppmärksamheten. Den 4 september besökte han Forserum tillsammans med ett stort mediapådrag och slog givetvis fast att trakasserierna och våldet mot somalierna inte var rasism. Istället lägger han ansvaret på somalierna.

– Forserum är inte mer rasistiskt än andra samhällen. Vi har byggt upp spänningar i det svenska samhället genom en alldeles för stor invandring, säger Åkesson.

Våldet mot den lilla ortens en gång 150 somaliska flyktingar som idag bara är omkring 60 efter att närmare 90 st flytt har skapat rubriker i hela landet.

20120906-155343.jpg

De rasistiska ropen, den misshandlade busschaffören Mohamed Dirye, den gravida kvinnan som en man kastade småsten i ansiktet på, somaliska föreningens ordförande Abdullahi Abdi som de kastade gatsten efter och den fjortonåriga flickan som de tvingade att hälla mjölk över sig för att bli vit, allt detta beskrivs av Jimmy Åkesson SD som ”inte mer rasistiskt än någon annan stans”.

– Medierna har målat upp en bild av Forserum som inte stämmer, säger Åkesson.

Befolkningen i Forserum har polariserats av mediabevakningen. Omkring en fjärdedel av ortens invånare slöt upp i den 500 personer starka manifestationen mot rasism. Men å andra sidan finns det de som menar att det hela förstorats upp av media och gillar inte att orten förknippas med rasism och våld och det är den stämningen som Åkesson SD försöker utnyttja när han besökte Forserum.

Rättvisepartiet Socialisterna har tidigare uppmärksammat att Forserum är ett styrkefästen för Sverigedemokraterna i Nässjö kommun och de har inte varit sena med att uttala sig, givetvis genom att ge sitt stöd till det rasistiska våldet mot somalierna.

Gunnar Gadderyd skriver på de lokala Sverigedemokraternas hemsida att “Det jag kan läsa mig till är en påstådd misshandel och att någon hällt ett glas mjölk på en somalier” och “Jämför man med vad som händer varje vecka i våra största städer, tiotals våldtäkter, ett antal rån, skottlossningar, knivskärningar, människor blir avrättade, verkar händelserna i Forserum vara en storm i ett vattenglas! Detta borde vara mer angeläget för Sveriges journalister att sätta tänderna i dessa händelser, än vad som hänt i lilla Forserum!”

Forserum visar vilket Rättvisepartiet Socialisterna hela tiden pekat på att valframgångar för Sverigedemokraternas och det rasistiska våldet hör ihop. Somalierna utsätts nästan dagligen för våld eller hot om våld. Männen berättar om hur en grupp yngre män beväpnade med påkar brukar sitta vid mataffären, kvinnor vars slöjor blivit avryckta och om stenkastning mot barn påväg till skolan. Om inte våldet upphör och trakasserierna upphör måste organiseringen gå längre än manifestationer och avståndstaganden. Ett tiotal rasister och 13 procent röststöd för SD kan jagas bort av organiserad kamp mot rasism.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s