Solidaritet med Sydafrikas gruvarbetare

Idag den 29 augusti samlades drygt 25 personer i protest möte på Järntorget mot den massaker på gruvarbetare i Sydafrika som ägde rum den 16e augusti. Syftet med manifestationen var att pressa LO och andra fackförbund att genomföra solidaritetsaktioner och fördöma det som skett samt att ge ekonomiskt stöd till de strejkande.

20120829-221354.jpg

Över 40 gruvarbetare i Lonmin i Marikana har skjutits ihjäl av polis när dom demonstrerade i samband med strejken som bröt ur den 10 augusti. Gruvarbetarna kräver än löneökning från 3200 kr/mån till 10100 kr/mån och även billigare bostäder. AMCU, ett utbrytarfack, gav strejken fullt stöd. De kräver nu skadestånd för de döda gruvarbetarnas familjer. DSM (Democratic Socialist movement) som är CWI’s sektion i Sydafrika uppmanar nu alla gruvarbetare i området att gå ut i en lokal generalstrejk. Tillsammans så står gruvorna för 80% av platinafyndigheterna i världen.

På manifestationen talade Amer Mohamed Ali för Rättvisepartiet Socialisterna om de enorma vinster som gruvbolaget gör, och om hur den sydafrikanska staten försöker lägga skulden på arbetarna vad gäller massakern. Tex att polisen hävdar att de öppnade eld i självförsvar. Sanningen är att gruvarbetarna var inhägnade med endast en flyktväg och att de flesta av dom blivit skjutna i ryggen.

Talade gjorde även Ali Shariat från Communist Party of Iran – Komala, Karim Savalan från Workercommunism Unity Party och Salam Ziji från Workercommunist party of Iran – Hekmatist. Bl.a talade Karim om att det är skamligt att facken i Sverige håller tyst om det här avskyvärda brottet.

Nu krävs det att man fortsätter organisera till stöd-manifestationer för gruvarbetarna i Sydafrika och alla andra förtrycka och hotade arbetare runt om i världen, samt pressar facken till att ta strid för arbetares rättigheter. En attack på en arbetare vart som helst i världen är en attack på hela arbetarklassen.

Lisa Qvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.