Stoppa rasisternas våld mot somaliska familjer i Forserum

Ett rasistiskt ungdomsgäng sprider skräck i industrisamhället Forserum i Nässjö kommun, Jönköpings län. Trakasserier, vandalisering och regelrätt misshandel har tvingat 95 somalier på flykt.

20120821-225045.jpg

Somaliska barn har misshandlats på lekplatser och situationen har blivit så allvarlig att barnen hålls hemma och har inte börjat skolan i rädsla för våldet.

Mohammoud Ahmed säger till SVT Rapport den 22 augusti
– Barnen kan inte gå till skolan, vi är alla rädda.

Kommunledningens respons på det är häpnadsväckande.

– Vi har skolplikt, kommunen kan inte acceptabelt att man hållen barnen hemma, säger kommunalrådet Anders Karlsson utan förståelse för den rädsla de somaliska familjerna känner.

Somaliska familjer lever i ständig skräck och går två och två för att handla för att inte råka ut för attacker.

Bussföraren Mohammed Diriye berättar för Aftonbladet den 22 augusti hur han fått ett knytnävslag i ansiktet när han klev ur bilen för att handla. När han pekar ut mannen får han svaret ”det är fult att peka” av polisen.

Situationen i Forserum har blivit så allvarlig att Somaliska föreningen uppmanat alla somalier att flytta.
Detta sedan stenar kastats igenom fönstret på somaliska föreningen tre helger i rad. Fönstrerna krossas av stenar på över ett kg.

-Polisen kommer hit och tar namn och vittnesuppgifter, sedan åker de härifrån och det händer ingenting, berättar Abdula Abdi Dhinbil till SVT Rapport 21 augusti.

Den rasistiska gruppen på ett tiotal ungdomar är inte många, men på grund av polisens passivitet och övriga samhällets tystnad lyckas de sätta skräck i de 60 somalier som ännu inte flyttat.

Ungdomsgänget har även slängt in köttstycken av gris hos somaliska familjer och slitit slöjan av kvinnor och ”jävla negrer” ropas efter barnen. Trots det menar kommunledningen att det inte handlar om rasism.

Nässjös borgerliga kommunalråd Anders Karlsson från Centerpartiet säger nonchalant.

– Det behöver inte vara rasistiska dåd, bara för att det är somalier inblandade.

Att våldet mot somalierna sker nu är ingen tillfällighet. Tidigare i år bildades SDU Jönköping och mötet hölls i just Nässjö.
Att våldet sker i ett samhälle där Nässjös Sverigedemokrater har sitt starkaste stöd är ingen tillfällighet. Det rasistiska våldet i Forserum visar på faran med SDs valframgångar och vad som sker när rasismen görs rumsren.

Fackligt aktiva, vänstern och övriga arbetarrörelsen i Forserum och hela Nässjö måste stå upp mot det rasistiska våldet och ge sitt stöd till den somaliska befolkningen.
Skulle dessa tio ligister lyckas driva samtliga somalier på flykt från det lilla samhället på omkring 2000 personer står nästa grupp på tur. Nu är det nog, stoppa det rasistiska våldet.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s