Stoppa massarresteringarna av flyktingar i Grekland – Arbetarna måste svara med gemensam kamp för bostader och arbete

Tiotusentals flyktingar är bostadslösa i Grekland och lever i misär på Athens och andra storstäders gator. Grekland är första land för omkring 90 procent av den odokumenterade invandringen i EU.
Den mardrömslika situation som dessa befinner sig i går bara att fantisera om. Många av flyktingarna vill inte stanna i Grekland men har inga andra möjligheter på grund av EU:s rasistiska flyktingpolitik. De är fast utan några som helst rättigheter.

 

Att så många lever hemlösa på gatan utan några möjligheter till försörjning eller faciliteter skapar givetvis stora problem. Framförallt för flyktingarna själva men även för lokalbefolkningen.
Butiksägare klagar på kriminalitet och stölder.
Även om de ses som ett problem för små butiksägare går det inte att bortse från att det är ett resultat av hunger. Att bostads- och arbetslösa utan ett öre på fickan tar det som de inte har råd med handlar om överlevnad.

Grekland befinner sig i en djup ekonomisk och politisk kris. Den koalitionsregering som tillsattes efter valet med högerpartiet Ny Demokrati och socialdemokratiska PASOK saknar varaktigt stöd och försöker nu använda flyktingar som slagträ för att slå split inom arbetarklassen.

Samtidigt är det en eftergift till Gyllene gryning och vad regeringen tror är en framväxande rasistisk opinion.
Den grekiska regeringen har inlett hårda attacker, arresteringar, fängslanden och deportationer av flyktingar och immigranter.

Det råder en atmosfär av otrygghet i de grekiska storstäderna bland flyktingarna som nu inte bara fruktar fascisterna utan även statens väpnade styrkor.
Militärpolisen gör räder in i butiker, restauranger och hem för att föra bort flyktingar.
På gatorna stoppas alla som inte ser grekiska ut och de utan papper arresteras.

Den grekiska staten har placerat ut 4 500 poliser runt Athen, en polisiär ockupation som hittis arresterat 7 000 flyktingar och immigranter inom loppet av tre dagar.
Detta måste också ses som en varning till arbetarrörelsen då samma poliser kommer sättas in om regeringen ser behov av att massarresteringar av kämpande arbetargrupper.
Det är samma stat och regering som attackerar flyktingarna som försöker driva igenom IMF, EU och TROJKANS diktat, attackerar demonstrationer, bryter upp strejker och sänker löner, pensioner och levnadsvillkor.

Samtidigt byggs tillfälliga uppsamlingsplatser och flyktingförvar för att kunna låsa in upp till 10 000 flyktingar i väntan på utvisning.

Regeringen, applåderade av Gyllene gryning använder en våldtäkt utförd av en pakistansk flykting som förevändning för detta ”upprensande”. En kollektiv bestraffning mot 1 000 tals av Greklands mest utsatta.
En annan fara för flyktingarna är fascistiska Gyllene Gryning som gör räder in i områden och regelrätta och riktade attacker och mord mot flyktingarna.
Gyllene Gryning har med partiuniformerade huliganer klivit ombord på bussar och misshandlat och slitit av flyktingar.

Många av flyktingarna i Grekland har flytt kapitalets krig och diktatur från länder beväpnade av de europeiska och västkapitalistiska länderna.

Rättvisepartiet Socialisterna säger stoppa deportationerna, riv förvaren, arbete och bostad åt alla. Vi stödjer också fullt ut de krav som reses av Xekinema (CWI-Grekland) och Grekiska Ungdom mot Rasism i Europa.
De konstaterar att de uppstådda problemen har sin grund i kapitalismen.
De betonar behovet av en enad arbetarkamp av den grekiska arbetarklassen, de arbetslösa, fattiga och immigranter för att förbättra levnadsförhållandena för alla.
Vi stödjer deras krav på bostäder åt flyktingarna och ett matprogram så ingen behöver gå hungrig.
Pengar till detta finns i det EU-pengar den grekiska staten fått för immigration men som i dagsläget spenderas på de kostsamma deportationer.

Vänsteralliansen SYRIZA, KKE och den radikala vänstern har har en otroligt viktig roll att spela för att krossa fascisterna, fälla regeringen och lägga grunden för en arbetarregering som kan lösa de problem som arbetare och fattiga dagligen kantas av.

Försvarskommittéer för gemensam kamp måste sättas upp av arbetarklassen tillsammans med flyktingar och immigranter för att slå tillbaka Gyllene Grynings fascister och statens väpnade styrkor.
Som första steg borde den grekiska arbetarklassen utlysa massmöten tillsammans med flyktingarna på torgen för att tillsammans bilda nödvändiga kommittéer för att organisera kampen, komma överens om gemensamma krav, men också frågor rörande säkerhet, kriminalitet och faciliteter.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s