Utvisning stoppad till Afghanistan

Tidigt på morgonen idag protesterade Asylrörelsen mot tvångsutvisningar till Afghanistan. När asylaktivister och vänner till utvisningshotade Farhad Hajizada samlats i Kollered kör kriminalvården rakt in i deras samling med bil.

Kriminalvården körde på en flyktingaktivist som hamnade på bilhuven. Bilen fortsätter sedan köra fem kilometer, med Stefan Berg fastklamrad på huven för att inte ramla av och hamna under bilen och köras över.

– Bilen kördes medvetet och i full fart rakt igenom gruppen av demonstranter, föraren gasade på istället för att stanna, berättar vittnet Hanna på plats till Offensiv.

”Polisen försvarar sitt agerande med att de kände sig hotade av aktivisterna. Polismannens agerande ska nu granskas av diciplinnämnden”, rapporterar Sveriges Radio.

Blockaden hade inte hunnit upprättats när det inträffade, demonstranter begav sig då genast till Landvetter flygplats för att fortsätta protestera och uppmana passagerare att stoppa utvisningen. Polisanmälan för dråpförsök kommer upprättas mot kriminalvårdens chaufför.

På Landvetter ställde demonstranter upp med banderoller och flygblad där man informerade passagerare om att en tvångsutvisningar av Farhad Hajizada pågick till Afghanistan.

Passagerare meddelade sedan Farhad Hajizada om protesten utanför vilket gav honom mod att själv protestera. Snabbt fick utvisningen avbrytas efter att piloten vägrat lyfta om någon mot sin vilja fanns på planet och han förflyttades tillbaka till förvaret i Kållered där han nu träffar Asylrörelsens representanter. Detta blev ytterligare en seger för Asylrörelsen och Farhad Hajizada.

Text:
Kristofer Lundberg
Foto:
Hanna Tellholt

GP

SR

20120806-094845.jpg

20120806-094851.jpg

20120806-094856.jpg

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s