Syrien: Folkets kommitté tar kontrollen i västra Kurdistan

Enligt uppgifter från olika håll har ”Folkets kommitté” tagit över kontrollen i flera kurdiska städer i norra Syrien.

20120721-082440.jpg

Först ut var den kurdiska staden Efrîn i västra Kurdistan. Övertagandet kan ses i att den kurdiska flaggan vajar över samtliga myndighetsbyggnader.
”Folkets Kommitté” har kunnat vinna stöd genom att redan tidigare upprättat sina egna institutioner som skolor.

Tidigt imorse kom också uppgifter om att den kurdiska staden Kobanî nu också kontrolleras av Folkets kommittéer. De stödjs också av den kurdiska organisationen ENKS, vilket är en paraplyorganisation för en rad kurdiska partier. De har tillsammans upprättat ett folkförsvar för att säkra maktövertagandet och trygga liv och egendom för det kurdiska folket i Syrien.
De kurdiska organisationerna har gett de syriska myndigheterna 24 timmar att lämna de kurdiska områdena.

Kurderna har spelat en viktig roll i den folkliga rörelsen mot regimen.
Omkring 300 000 kurder är papperslösa utan rättigheter att arbeta, gifta sig, studera eller resa.
I ett försök att få de kurdiska massorna åt sidan från oppositionen tog Al Assad beslutet den 7 april 2011 att ge medborgarskap åt över hundratusen kurder som levt papperslösa.

Men det kurdiska deltagandet mot regimen har fortsatt. De har gett sig in i rörelsen med slagord som ”Den kurdiska saken är inte medborgarskap utan frihet”.

Den kurdiska befolkningen har lidit under ett dagligt förtryck från den Syriska staten så länge pan-arabiska Bathpartiet suttit vid makten.
De kurdiska massorna har förvägrats rätten att utöva sin kultur eller tala sitt språk. Men kurderna som utgör 10 procent av befolkningen, över 2 miljoner har nu börjat föra sin egen talan vilket inte minst kan ses i de senaste dagarnas händelser.

Efter att första rapporten kom om övertagandet, har det börjat röra sig i hela den kurdiska regionen.
Det strömmar nu in rapporter om fler kurdiska städer som tas över av kurdiska organisationer. De meddelar att områdena gemensamt ska kontrolleras av Folkets Kommittéer och ENKS.

Att samtliga statliga myndigheter i norra Syrien har tagits över av kurderna visar att makten håller på att glida ur händerna på den kraftigt kritiserade Al Assad diktaturen som får allt svårare att hålla kontrollen över landet.

De kurdiska myndigheterna i regionen uppgav att denna åtgärd har vidtagits för att förhindra att inbördeskriget i Syrien ska nå Kurdistan.

Rättvisepartiet Socialisterna stödjer det folkliga upproret i Syrien och kampen för att störta Al Assad. Vi stödjer det kurdiska folkets rätt till en egen stat om de vill ha det. Men vi varnar samtidigt för de som har illusioner om att det skulle finnas någon inomkapitalistisk lösning för det kurdiska folket.

I Södra Kurdistan i norra Irak har kurderna haft självstyre sedan Saddam Husseins regim föll 2003. Men det har inte hindrat de kurdiska PUK styrets ledare att berika sig själva samtidigt som befolkningen fortsättningsvis lever i social misär, fattigdom och arbetslöshet.
De kurdiska ledarna i södra Kurdistan har heller inte tvekat mot att använda dödligt våld mot unga demonstranter som krävt social rättvisa när de inspirerats av revolutionerna i Tunisien och Egypten, PUK har även förbjudit första maj demonstrationer i rädsla för att arbetarrörelsen ska växa sig starka och utmana kapitalets makt.

Om dagarnas bälägring av makten i den kurdiska delen av Syrien kan hållas och försvaras mot såväl syriska regimens återtåg och imperialistiska makters intressen måste det kurdiska folket ta verklig kontroll över hela makten underifrån.

För att uppnå verklig rättvisa och råda bot på de problem som befolkningen lider av måste detta kopplas samman med ett störtande av kapitalismen och upprättandet av en socialistisk stat där ekonomi och samhälle planeras efter behov, uppmaningar att följa exemplet bör sändas ut till övriga Kurdistan och hela regionen.

Om imperialisternas intressen hotas kommer de agera för att spä på etniska och nationella motsättningar vilket bara kan bekämpas av en gemensam kamp från arbetare och fattiga i hela regionen.
Risken finns att Syrien likt Libyen går i sekteristiskt riktning efter att Al Assad störtas och att imperialismen försöker sätta sina nickedockor vid makten.
Det skulle inte kunna erbjuda att befolkningens grundläggande sociala och mänskliga rättigheter garanteras.

De kurdiska arbetarna och fattiga har gemensamma intressen med de syriska massorna och bör fullt ut delta i en gemensam rörelse för att fälla regimen. Att organisera rörelsen efter klass skulle utmana härskarna i regionen oavsett om det är den syriska, turkiska eller iranska förtryckarregimerna. Men de måste också utmana den kurdiska borgerligheten som vänt kurderna ryggen för sitt eget välstånd och makt.

De kurdiska arbetarna och ungdomarna möter samma svårigheter som arbetare och unga i hela regionen vilket är ett resultat av kapitalism och imperialism som exploaterar befolkning och natur. Varje steg i riktningen för uppbygget av socialistiska massorganisationer måste välkomnas och stödjas av den internationella arbetarklassen för att lägga de första byggstenarna i en socialistisk federation i Mellanöstern.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.