”Rapportera rättvisare om förorten”

20120716-221530.jpgNatten till den 5 juli avrättades en 23-årig ung man  i Biskopsgården. Detta är en del ett ett allt hårdare klimat i Göteborgs fattiga förorter. Dagarna efter demonstrerade Pantrarna mot våldet, idag demonstrerade de igen. Denna gång mot medias rapportering.

I vintras varnade Pantrarna-För upprustning av förorten efter flera skottlossningar att det upptrappade våldet måste bemötas av förebyggande insatser innan någon mister livet.

– Det är en polisiär fråga svarade politiker och tjänstemän, berättar Murat Solmaz ordförande i Pantrarna.

En ung man förlorade sitt liv, föräldrar en son och vänner en kamrat. Men utan hänsyn till anhöriga publicerade Göteborgs Posten en serie artiklar med sensationsjournalistik. Artiklar baserade på obekräftade uppgifter som utpekade 23 åringen som polisinformatör. Anhöriga, vänner och andra i Biskopsgården reagerade starkt. Rättvisepartiet Socialisterna skrev en debattartikel bara dagarna efter men GP vägrade ta in den.

Men efter att GP idag möttes av demonstranter från Pantrarna utanför sitt kontor bad de dom anhöriga om ursäkt. Dagens demonstration handlade inte bara om GP:s artiklar om mordet i Biskopsgården utan om medias negativa rapportering om förorten generellt. Demonstrationen gick under parollen ”Mot medias smutskastning av förorten”. Pantrarnas demonstration besöktes också av förortsföreningen Megafonen från Husby i Stockholm som upplever samma problem som Göteborgs förorter. De reste med buss från Stockholm för att stödja Pantrarnas initiativ.

”Pantrarna fick idag igenom alla sina krav gentemot Göteborgs-Posten: Folket ifrån Biskopsgården fick en offentlig ursäkt av chefredaktören, folket och pantrarna ska tillsammans få utrymme i tidningen för att skriva en debattartikel om våldet och mediebilden av förorten och Göteborgs-Posten ska slutligen utöka sitt integrationsarbete och arbeta för att rapportera rättvisare om förorterna”, skriver Pantrarna på sin hemsida. Löftena kom från chefredaktör Jonathan Falck.

Demonstrationen avslutades till talkörerna ”All makt åt folket, folket är vi”.

RS Göteborg

GP GFT Pantrarna

20120716-222723.jpg

20120716-222729.jpg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s