Hbt-flyktingar ska få asyl i Norge

Hbt-flyktingar ska ha rätt till asyl i Norge, enligt nya instruktioner från norska Justitiedepartementet. De nya direktiven har presenterats för Utlänningsdepartementet (UDI).

Enligt Justitiedepartementet så kan UDI inte längre i sina bedömningar räkna med att flyktingar, som flyr efter att ha blivit förföljda på grund av sin sexuella orientering, kommer kunna leva med sin sexualitet dold i sina hemländer. Den nya definitionen gör att hbt-flyktingar hamnar inom ramen för vilka som ska ha rätt till asyl i Norge.

Om direktivet kommer tillämpas så flyttar det fram Norge avsevärt vad gäller hbt-flyktingars rättigheter. Trots att till och med Europaparlamentet i sin årliga rapport om mänskliga rättigheter 2012 uppmanar medlemsländerna att ge asyl till flyktingar som tvingas lämna sina hemländer på grund av förföljelse, trakasserier eller hot till följd av deras sexuella orientering så ser verkligheten annorlunda ut. EU:s Skyddsgrundsdirektiv, som är bindande i alla medlemsländer förutom Danmark, Irland och Storbritannien, fastslår att just dessa flyktingar har rätt till asyl. Men till exempel Sverige avvisar hbt-flyktingar till bland annat Vitryssland, Iran, Irak och Uganda.

Sverige har upprepade gånger fått kritik för att bryta mot Skyddsgrundsdirektivet (RFSL 20 april 2012), bland annat för att man utvisat till Irak och hänvisat till så kallade interna skyddsalternativ, det vill säga till att de kan bosätta sig i en annan del av landet de flytt från. Flyktingpolitiken är ytterligare ett område där Sverige och Sveriges regering går i bräschen för nyliberal politik.

Sedan 2011 har asylkampen fått mycket uppmärksamhet i media i Sverige, en uppmärksamhet som nått inte bara de skandinaviska grannarna utan också över Europa. De asylnätverk, som till exempel Asylrörelsen och Aktion mot Deportation som varit aktiva mot utvisningspolitiken har kunnat knyta kontakter med asylaktivister i andra länder och vid flera tillfällen har aktioner varit koordinerade över flera länder. Man har kunnat dra nytta av information och erfarenheter, samt även förberett aktioner tillsammans.

Kamp skapar stora efterverkningar och myndigheters sätt att bemöta kampvågor är olika beroende på situationen. I Östeuropa där hbt-aktivister i allt större utsträckning börjat organisera sig mot det utbredda förtrycket har regeringarna ökat repressionen med direkt hbt-fientlig lagstiftning, attacker på demonstrationer och parader samt inskränkningar i yttrandefriheten. Det vi ser i Norge är den andra sidan av samma mynt – att med eftergifter försöka gjuta olja på vågorna. Precis som andra stora proteströrelser så kan kampen för asylrätten utvecklas till något större, med bredare krav på förändringar i systemet och med allt större grogrund för antikapitalistiska krav.

Om de nya direktiven efterföljs och Norge i större utsträckning kommer ge asyl åt hbt-flyktingar så måste det ses som en seger för den allt massivare opinion som råder mot EU:s och Schengens flyktingpolitik. Fort Europas murar höjs allt högre mot omvärlden och makthavarna kommer  fortsätta att resa dem allt högre till förmån för kapitalets intressen, mot folkrätt och mot mänskliga rättgheter – om de inte möts av ett organiserat motstånd.

Stefan Berg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.