Ny antiprotestlag i Ryssland

I Ryssland stegras repressionen från staten allt mer. Oppositionella hotas och sätts i fängelse. Medborgare övervakas i allt högre grad och nu ska även straffen skärpas för de som vågar säga ifrån, för de som kämpar för ett Ryssland och en värld fritt från förtryck. 
Ryssland tar ännu ett steg mot att bli en totalitär diktatur. En lag har nu klubbats igenom i Ryssland som inskränker på folks rättigheter, två rättigheter som är av extrem vikt i ett demokratiskt samhälle: yttrandefrihet och mötesfrihet. Lagen gick redan hårt åt mot oppositionella innan straffpåföljden ändrades. Förut var straffet för att organisera folksamlingar böter på några tusen rubel, nu handlar det om flera hundra tusen. 1000 rubel motsvarar ca 190 sek. Något som är värt att nämna är det stora stöd som lagen fick i makttoppen: 132 röster för och 1 emot.

Att statliga ledare världen över nu mer än förr vill att motstånd mot dem stoppas så tidigt som möjligt beror på en växande rädsla bland makthavare. Det kapitalistiska systemet har nu skapat en kris lika djup om inte djupare den som ägde rum på 30-talet. Orättvisor synliggörs. Det blir allt tydligare vilka som har och inte har.

Fler och fler är beredda att kämpa emot och makthavare tar till alla knep dom kan. Vi kan se ett ökat förtryck av hbt-personer och kvinnor samtidigt som rasister tillåts att ta allt mer plats. Allt allt är en del av en söndra och härska-talktik som socialister måste avslöja: giftet kommer från samma stinkande källa. Kampen för en enad arbetarklass måste fortsätta. Bara massorna kan krossa de murar som står i vägen för ett rättvist samhälle.

Lisa Qvist

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s