Nu trappas kampen för asyl upp

Kampen för ett fritt och demokratiskt Iran och för en rättvis asylpolitik trappas upp. Kampanjen Misstro oss inte fortsätter kämpa efter framgång och bakslag.

20120621-172718.jpg

Under en 30 års period har rätten till asyl successivt försämrats i Sverige i högerpolitikens spår. Det blir svårare och svårare för flyktingar som flyr undan diktatur, krig och förtryck att få skydd.
– Inte ens de som flytt Iran för att rädda sina liv undan religiös och politisk diktatur garanteras asyl, säger Leyla Fard asylsökande, medlem i Rättvisepartiet Socialisterna och aktiv i Misstro oss inte.

Ur den desperationen organiserade sig iranska flyktingar i Göteborg för ett år sedan. En massiv kampanj inleddes med utåtriktade aktioner som belyste såväl den iranska diktaturen som den svenska asylpolitiken. Kampanjen fick namnet ”Misstro oss inte” och samlade de som flytt Iran av politiska, religiösa eller familjära skäl, det gemensamma var att de fruktade sina liv.

Flyktingarna organiserade sittstrejker och demonstrationer där de sökte stöd av Rättvisepartiet Socialisterna. En hungerstrejk som varade i en månad gav ett stort mediagenomslag och satte hård press på Migrationsverket.
– Vi organiserade två resor där vi demonstrerade mot regimen utanför iranska ambassaden, berättar Naser Karimi.

En protestdemonstration mot avrättningar, 1000 ljus för frihet och en torgfest mot diktaturen samlade hundratals iranier.
Pressen på Migrationsverket kan ses i att de tvingades ut till en offentlig debatt på Gustav Adolf torg.

Nära 30 flyktingar fick asyl vilket visar att kamp lönar sig. Men det visar också hur orättsäkert asylpolitiken är. Det är bara en tredjedel av gruppens medlemmar som fått uppehållstillstånd trots att allas namn blivit kända av de iranska myndigheterna som dessutom fördömt gruppen i regimtrogen media.

När den utåtriktade kampanjen trappades ned efter ett års intensiv kamp har avslagen nu återigen börjat komma. I dagsläget har åtta av gruppens medlemmar fått avslag, men kampen fortsätter.

Jimis Oudatolaki Targavar en i gruppen som nu fått avslag trots sitt medlemskap i den förbjudna kommunistiska organisationen WPI och hans engagemang mot islamiska regimen även i exil gör att han fruktar för sitt liv.

Fardin Vakeli var gerillasoldat i Komala och har sedan många år bekämpat regimen.
– Jag har inte sett mina barn på 10 år. Jag har bekämpat den iranska regimen på alla möjliga sätt, politiskt och med vapen i hand. I exil har jag fortsatt kampen och är ett välkänt ansikte.

Rättvisepartiet Socialisterna som varit den enda organisation eller parti som stött kampanjen från start och fram till nu, uppmanar alla asylaktivister att ge sitt fulla stöd till de iranska flyktingarnas kamp för att återigen föra upp deras krav på dagordningen och sätta press på Migrationsverket och svenska myndigheter att stoppa utvisningarna till Iran.

Kristofer Lundberg

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.